Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Parolin doputovao u Južni Sudan

Juba (IKA)

Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin počeo je u ponedjeljak, 14. kolovoza četverodnevni posjet Južnom Sudanu kako bi iskazao solidarnost Crkve s katastrofom koja je pogodila regiju Malakal te potaknuo putove prema mirovnom procesu, prenosi Vatican News.

Prvi dan posjeta provest će u Jubi, glavnom gradu Južnog Sudana, potom dva dana u biskupiji Malakal te završno u četvrtak, 17. kolovoza u Rumbeku.

Posljednjih je dana kardinal boravio u Angoli, gdje je predvodio biskupsko ređenje apostolskog nuncija u Pakistanu nadbiskupa Germana Penemotea.

Nadbiskup Jube Stephen Ameyu Martin Mulla govorio je za lokalne medije o važnosti posjeta kardinala Parolina. Istaknuo je posjet biskupiji Malakal, budući da ga je osobno pozvao biskup Stephen Nyodho Ador Majwok kako bi svjedočio tamošnjoj situaciji. „Svima nam je poznata situacija u Malakalu: pitanje prirodnih katastrofa, poplava uz katastrofe izazvane ljudskim djelovanjem“, rekao je nadbiskup Ameyu.

Dodao je da kardinal Parolin nastavlja zadaću mirovnih procesa koje je papa Franjo povjerio Crkvi i političkim vođama. Napomenuo je da je to drugi samostalni posjet kardinala Parolina toj afričkoj državi, nazvavši ga izrazom Papine ljubavi prema narodu Južnog Sudana. Sveti Otac posjetio je Južni Sudan u veljači ove godine nakon opsežnih napora Crkve da se iznađe mir među suparničkim frakcijama.

U vezi s mirovnim procesom koji je u tijeku, nadbiskup Ameyu je naglasio da Crkva stalno nastoji ohrabriti sve da se pridržavaju protokola mirovnog sporazuma i poziva političare da ugrade mir u tkivo društva zemlje. Nadbiskup je spomenuo da bi se izbori trebali održati do kraja 2024. te istaknuo da su oni jedna od komponenti revitaliziranog mirovnog sporazuma, prenosi Vatican News.