Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Parolin: Papa traži od nas da budemo svjedoci Crkve koja je otvorena prema svijetu

Vatikan (IKA)

Ususret odlasku pape Franje u Budimpeštu i Slovačku, državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin je u razgovoru za Vatican News rekao da će Papa u marijanskom svetištu Šaštin povjeriti Gospi sve one koji se nalaze u teškim situacijama.

Kardinal Pietro Parolin istaknuo je, između ostaloga, da je to dvostruko apostolsko putovanje, koje je sȃm Papa najavio po povratku iz Iraka, rođeno iz molitve i želje. Govoreći za Vatican News, državni tajnik Svete Stolice naglasio je da će hodočašće u Nacionalno svetište Šaštin u Slovačkoj biti „hodočašće koje se održava nakon Papine operacije, stoga će u određenom smislu to biti zahvala Gospi na uspjehu te operacije“.

„Tijekom intervjua po povratku iz Iraka, sȃm je Papa izrazio svoju želju i nakanu koja se, kao što se često događa s putovanjima, rodila, kako je rekao, iz molitve. Želja i namjera su mu bile otići predsjedati na završnoj misi Međunarodnog euharistijskog kongresa u Budimpešti, koji je već bio odgođen zbog covida-19, a zatim, s obzirom na blizinu, otići i posjetiti Slovačku“, rekao je kardinal Parolin.

Na pitanje kakve plodove očekuje od Međunarodnog euharistijskog kongresa, kardinal Parolin je istaknuo da su euharistijski kongresi prilika za slavlje, razmišljanje, proučavanje, produbljivanje otajstva euharistije te da stoga i Međunarodni kongres u Budimpešti ima isti cilj.

„Zapravo, ovih se dana događaju trenuci produbljivanja, kako slavljeničkoga tako i akademskoga.  Euharistijski kongres trebao bi voditi prema euharistijskome životu. Prije nekoliko dana ponovno sam pročitao homiliju koju je papa Franjo 2018. održao u Molfetti u povodu 25. obljetnice smrti don Tonina Bella. Tada je, između ostalog, rekao: ‘U svakoj župi, u svakoj crkvi trebao bi biti ovaj natpis: Poslije mise više ne živiš za sebe, nego živiš za druge’. Vjerujem da je to smisao onoga što je kardinal Erdö govorio, odnosno: Euharistija nas uranja u Kristovu ljubav, u sȃm Kristov život, koji je ljubav s univerzalnim dimenzijama, pa nas stoga mora učiniti sposobnima vidjeti ga u svakome muškarcu i ženi, u svakoj osobi, bratu ili sestri čije breme moramo nositi“, rekao je kardinal Parolin.

Između ostaloga, istaknuo je da je Papa odlučio produžiti putovanje kako bi predvodio misu u Nacionalnom svetištu u Šaštinu na svetkovinu Blažene Djevice Marije Žalosne, zaštitnice Slovačke.

„Vjerujem da je to, s jedne strane, pokazatelj velike pažnje koju je Papa uvijek poklanjao pučkoj pobožnosti, ali prije svega njegov iskaz odanosti Gospi, koju je izravno doživio u Latinskoj Americi, u Argentini, u svim zemljama toga kontinenta, ali koja je također snažno ukorijenjena u Europi. Šaštinsko svetište primjer je koliko je pobožnost prema Gospi važna za život vjere jednoga naroda i zajednice. Također, želio bih naglasiti činjenicu da se ovo hodočašće održava nakon Papine operacije pa je to, u određenom smislu, svakako i zahvala Gospi na uspjehu operacije, ali i prilika da joj povjeri sve one koji se nalaze u situacijama krhkosti, ranjivosti, patnje, uključujući i fizičku patnju kroz koju je on prolazio u ovom razdoblju, a posebno uzimajući u obzir nepredviđenu situaciju pandemije koja još uvijek, nažalost, izaziva patnju u mnogim zemljama“, rekao je državni tajnik Svete Stolice.

Odgovarajući na pitanje u kakvom duhu Papa odlazi na ovo putovanje, kardinal Parolin je istaknuo veliku želju Svetoga Oca da susretne ljude. „Sȃm je to rekao prošle nedjelje 5. rujna nakon Angelusa. Rekao je: ‘Želja…’. Dakle, postoji velika želja za susretom s vjernicima i za upoznavanje ovih Crkava, uzimajući u obzir da su apostolska putovanja razrijeđena zbog covida. Papa osjeća potrebu i želi intenzivno nastaviti s ovim oblikom vršenja svoje petrovske službe i s mogućnošću susretanja s ljudima, što karakterizira njegov stil i način života“, rekao je državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin, a prenosi Vatican News.