Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Parolin: Prekid vatre prvi je korak prema miru u Ukrajini

Rim (IKA)

Na margini predstavljanja knjige o. Antonija Spadara „Franjin atlas. Vatikan i međunarodna politika“ u ponedjeljak 13. ožujka, u sjedištu isusovačkoga časopisa La Civiltà Cattolica“ Papin državni tajnik kardinal Pietro Parolin razgovarao je s novinarima o ratu u Ukrajini, dijalogu s Kinom te sinodskom putu u Njemačkoj, prenosi Vatican News.

„Nastojimo upotrijebiti svu svoju kreativnost kako bismo ponovno potaknuli mirovne pregovore u Ukrajini, a prvi bi korak trebao biti prekid vatre“, istaknuo je kardinal Parolin, govoreći o ratu u Ukrajini.

Upotrijebiti svu kreativnost

Sveta Stolica ima drugačije viđenje u odnosu na pojedine države, ima drugačiji pristup traženju mira. Papa Franjo želi ići u i u Moskvu i u Kijiv, jer vjeruje da može služiti miru jedino ako se uspije susresti s dvojicom predsjednika, Vladimirom Putinom i Volodimirom Zelenskim, pojasnio je kardinal Parolin.

Prihvat

Što se pak tiče migracija, kardinal je kazao da bi Papine naznake trebalo „pretočiti“ u državne politike. Istaknuto je kako politike često ograničavaju, dok, naprotiv, valja prijeći na otvoreniju politiku prihvata, napomenuo je kardinal.

Dijalog s Kinom

Odgovarajući na pitanja novinara, Papin državni tajnik podsjetio je na važnost sporazuma između Svete Stolice i Kine, postignutoga tijekom pontifikata pape Franje. Istaknuo je stajališta koja daju nadu te dijalog koji, kako je rekao, obje strane žele nastaviti. Tražimo samo da katolici mogu biti povezani s općom Crkvom, rekao je kardinal prema čijem je mišljenju, osim toga, putovanje pape Franje u Mongoliju vjerojatno, iako još nije donesena konačna odluka.

Sinodski put u Njemačkoj

Što se tiče glasanja njemačkih biskupa, na kraju sinodskoga procesa, za odobrenje blagoslova homoseksualnim parovima, kardinal je kazao da se Sveta Stolica o tom pitanju već jasno očitovala te napomenuo da će se dijalog nastaviti unutar sinodskoga procesa opće Crkve. Lokalna Crkva ne može donijeti takvu odluku koja uključuje stegu univerzalne Crkve, rekao je na kraju kardinal Parolin.