Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Parolin: Treba saslušati poljoprivrednike, potreban je dijalog

Vatikan (IKA)

„Prosvjednici se trebaju saslušati: treba postojati dijalog, otvorenost za dijalog s ciljem održivosti malih i srednjih poduzeća i budućnosti za ruralna područja“, rekao je Papin državni tajnik kardinal Pietro Parolin, odgovarajući na pitanja novinara u četvrtak, 8. veljače 2024. o prosvjedima koji su u tijeku u Italiji i cijeloj Europi protiv visokih troškova proizvodnje, izvijestio je Vatican News.

„Obveza je da se osoba uvijek treba staviti u središte svega kako bi bila zaštićena u svom dostojanstvu i mogla istinski iznijeti najbolje prijedloge“, kazao je kardinal.

Kardinal Parolin razgovarao je s novinarima na marginama konferencije u talijanskom veleposlanstvu pri Svetoj Stolici povodom 40. Sporazuma o izmjeni Konkordata između Talijanske Republike i Svete Stolice, koji su 1984. potpisali tadašnji talijanski premijer Bettino Craxi i državni tajnik Vatikana kardinal Agostino Casaroli.

„Sporazum nije nešto iz prošlosti, već ima i projekciju u budućnost – to jest, odnosi se na razumijevanje o mogućnosti razmatranja koje se točke mogu dalje razvijati danas, nadilazeći ono što je bilo određeno prije četrdeset godina“, istaknuo je kardinal Parolin.

Na konferenciji koja je održana u četvrtak, 8. veljače predstavljena je i Deklaracija o namjerama između Talijanske Republike i Svete Stolice o novom sjedištu pedijatrijske bolnice Bambino Gesù. „S talijanske strane i od strane Svete Stolice iznijet će se zahtjevi za tu provedbu“, objasnio je kardinal.

Kardinal Parolin također je komentirao i sukob na Bliskom istoku, gdje se primirje i dogovor o povratku talaca koji su u rukama Hamasa čine sve udaljenijima. „U tijeku su pregovori. Naravno, ne izgleda kao da se nade ostvaruju. Nadamo se da će polako doći do dogovora i rješenja uz oslobađanje talaca i prekid vatre, a zatim i početka pregovora za konačno rješenje problema“, rekao je kardinal, izvijestio je Vatican News.