Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Puljić blagoslovio obnovljeni župni pastoralni centar u Glamoču

Glamoč (IKA)

Umirovljeni vrhbosanski nadbiskup predslavio je na Prvu nedjelju došašća, 27. studenog 2022. u župnoj crkvi sv. Ilije Proroka u Glamoču u Banjolučkoj biskupiji misu te blagoslovio obnovljeni pastoralni centar, prenijela je KTA.

Župa sv. Ilije tako je po prvi put u svojoj povijesti, nešto dužoj od 150 godina, doživjela posjet nekog kardinala Katoličke Crkve. Kardinal Puljić došao je na poziv domaćeg župnika Borisa Ljevaka, osim kojeg su misu suslavili župnik u Drvaru, Grahovu i Ključu vlč. Davor Klečina te župnik u Novoj Topoli vlč. Anđelko Bartulica.

Osim sestara Družbe klanjateljica Krvi Kristove, koje djeluju u župi, te velikog mnoštva domaćih župljana, sudjelovali su i vjernici pristigli iz raznih župa Livanjskog dekanata.

Kardinal Puljić je na vrlo jednostavan, njemu svojstven način, govorio o značenju došašća u životu vjernika, kao vremenu priprave za Kristov dolazak. Ohrabrio je vjerni puk da uvijek ima povjerenje u Boga unatoč svim životnim nevoljama.

Na kraju mise vjernici su se zajedno sa svećenicima i kardinalom Puljićem, uputili prema obnovljenom župnom pastoralnom centru u blizini župne crkve, koji je kardinal blagoslovio. Iskoristio je prigodu te pohvalio vjernike koji su unatoč teškoj ekonomskoj situaciji u kojoj se većina nalazi, iznašli mogućnosti da financijski podupru svoju župu u obnovi pastoralnog centra.

Uslijedila je večera na kojoj je župnik u ime župe Glamoč udijelio prigodne zahvalnice istaknutim darovateljima u obnovi. Nakon što su odgledali drugo poluvrijeme utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva između Hrvatske i Kanade, kardinal Puljić imao je priliku upoznati se sa životom i radom dobročinitelja župe, većinom domaćih gospodarstvenika, te ih je potaknuo na hrabro svjedočenje kršćanskoga poziva te na otvoreno srce prema potrebitima.

Zahvaljujući donatorima obnovljeni su krov, pročelje i stolarija pastoralnog centra, što je itekako važno za župu Glamoč poznatu po dugim i hladnim zimama, jer se središte župe nalazi na najvišoj nadmorskoj visini od svih župa Banjolučke biskupije.

U ponedjeljak, 28. studenoga, kardinal Puljić predslavio je i prvu ovogodišnju zornicu, te na taj način sudjelovao i blagoslovio prve korake župne zajednice u adventskom hodu i pripravi za Božić svetkovinu Rođenja Gospodinova, javlja KTA.