Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Zuppi: Predsjednik Sassoli bio je uvjereni kršćanin koji je služio Europi i općem dobru

Rim (IKA)

Misu zadušnicu za preminulog predsjednika Europskog parlamenta Davida Sassolija predvodio je u petak 14. siječnja u rimskoj crkvi Santa Maria degli Angeli e dei Martiri bolonjski nadbiskup kardinal Matteo Zuppi.

Zastupnik i zatim predsjednik Europskog parlamenta, nekadašnji novinar televizije RAI David Sassoli (65) preminuo je 11. siječnja u Onkološkom centru u Avianu, u kojemu je bio hospitaliziran zbog komplikacija prouzročenih teškom disfunkcijom imunološkog sustava.

Kardinal Zuppi i predsjednik Sassoli poznavali su se još iz školskih dana u Rimu i kasnije su se često sretali. Kardinal je na misi istaknuo da je Sassoli bio uvjereni kršćanin, predan služenju Europi i zauzimanju za opće dobro. „David nam pomaže vidjeti nebo”, istaknuo je njegov školski kolega, dodajući kako je i „vijesti priopćivao ozbiljna lica, s poštovanjem i vjerodostojnošću, a svoju je bolest prihvatio „nikoga ne opterećujući”.

Papa Franjo u izrazima sućuti supruzi Alessandri Vittorini i djeci Liviji i Giuliju, izrazio je „iskreno sudjelovanje u žalosti koja je pogodila Italiju i Europsku uniju”. Spomenuo se Sassolija kao „vjernika potaknutog nadom i milosrđem, ali i kao kompetentnog novinara i cijenjenoga čovjeka u institucijama koji se, na miran i smjeran način, u javnim odgovornostima koje je imao, potpuno posvetio općem dobru, i to čestitim i velikodušnim zauzimanjem”. Istaknuo je i jasnoću i zanos koje je Sassoli unio u promicanje solidarne vizije europske zajednice. Talijanski biskupi istaknuli su pak da je “talijanska katolička zajednica izgubila je važnu osobnost, ljubaznog i odanog čovjeka, referentnu točku u politici Italije i Europe”.

Na pogrebu, koji je izravno prenosila televizija RAI, okupilo se oko 300 europskih i talijanskih čelnika, među ostalima predsjednik Sergio Mattarella i premijer Mario Draghi, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel; premijeri francuski Jean Castex i španjolski Pedro Sanchez, predsjednici oba doma talijanskog parlamenta i brojni ministri u talijanskoj vladi. Posebni izaslanik Svete Stolice bio je tajnik za odnose s državama nadbiskup Paul Richard Gallagher.

Prethodnoga dana građani su se od preminulog političara, čiji je mandat trebao završiti krajem mjeseca, mogli oprostiti na Kapitolu, gdje je bio izložen Sassolijev lijes prekriven zastavom Europske unije.