Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Zuppi zaključio mirovnu misiju u Ukrajini

Kijev/Rim (IKA)

Izaslanik svetog oca Franje kardinal Matteo Zuppi, predsjednik Talijanske biskupske konferencije, zaključio je svoju mirovnu misiju u Ukrajini 6. lipnja, izvještava Vatican News.

Kardinal Zuppi bio je u Ukrajini u pratnji službenika vatikanskog Državnog tajništva.

Zadnji dan mirovne misije, 6. lipnja, započeo je molitvenim posjetom kardinala Zuppija katedrali svete Sofije u Kijevu, nakon čega je uslijedio sastanak između papinskog izaslanika i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog te s drugim političkim predstavnicima.

Tiskovni ured Svete Stolice je povodom završetka mirovne misije priopćio kako rezultati tih razgovora, kao i oni s vjerskim predstavnicima te izravno iskustvo „užasne patnje ukrajinskog naroda kao posljedica rata koji je u tijeku” bit će izneseni Svetom Ocu.

Misija će, nastavlja se u priopćenju, „nedvojbeno biti korisna za procjenu sljedećih koraka koje treba poduzeti kako na humanitarnoj razini tako i u potrazi za putovima prema pravednom i trajnom miru”.

Kardinal je 5. lipnja posjetio Buču, mjesto gdje su ruske trupe počinile pokolj stanovnika. Mons. Zuppi je istoga dana razgovarao s Dmytrom Lubinetsom, ukrajinskim parlamentarnim povjerenikom za ljudska prava, kako bi razgovarali o pitanju ukrajinske djece na područjima pod ruskom okupacijom i situaciji zatvorenika, uključujući civile. Susret s predstavnicima Vijeća crkava i vjerskih organizacija 5. lipnja je označio još jedan značajan susret za papinskog izaslanika, piše Vatican News.