Budi dio naše mreže
Izbornik

Karlovac: Biskup Šaško predvodio misu na Tijelovo

Karlovac (IKA)

Pomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško predvodio je misu na svetkovinu Tijelova i Dana državnosti, u četvrtak 30. svibnja u župnoj crkvi Presvetog Srca Isusova u Novom Centru u Karlovcu.

Suslavili su župnik domaćin i karlovački dekan preč. Dražen Karačić, rektor nacionalnog svetišta sv. Josipa mons. Antun Sente ml. kao i ostali svećenici Karlovačkog dekanata. Liturgijskom glazbom misu je vodio župni zbor, a misnom slavlju nazočili su i visoki predstavnici županijskih i gradskih vlasti, vojske, policije, vatrogasaca i Karlovačke građanske garde.

„Danas smo svjedoci poklapanja euharistijskog i državnog blagdana te molimo za Crkvu i Domovinu kao i za nastradalog karlovačkog vatrogasca Denisa“, istaknuo je na početku biskup Šaško.

U homiliji je biskup progovorio o pashalnim misterijima. „Isus na posljednjoj večeri lomi kruh, daje ga svojim učenicima i poistovjećuje se s tim kruhom. Od tada blagovati pashu znači hraniti se Kristom, njegovom riječju i samim njegovim životom. Isus ne traži od apostola da ga analiziraju, raščlanjuju, on traži da ga uzmemo kao dar za blagovanje, kao hranu za život. Blagoslovljeno Kristovo tijelo obnavlja život. Unosi u nas dostatnost odnosa s njime. Sva naša osjetila su ograničena da bi shvatili otajstvo, jedini nam je oslonac tu Božja riječ. Krist je pobijedio smrt da bi mi ‘guštali’ u životu, a najveći je gušt živa Isusova ljubav i plodovi otkupljenja. Cilj nam je raditi i uživati u radu, u roditeljstvu, osjetiti u okupljanju obitelji oslonac u  zajedničkom kruhu. Euharistija je uvijek odgovor na neukus življenja sebičnosti. Vratimo se zato okusu kruha i prepoznajmo što je neukusno, klonimo se grubih riječi“, kazao je.

Zatim je uslijedila tijelovska procesija koju je također predvodio biskup Šaško, od Novog Centra preko Luščića do nacionalnog svetišta sv. Josipa na Dubovcu u kojoj je sudjelovalo više stotina vjernika uz stjegove i pjesmu.