Budi dio naše mreže
Izbornik

Kler i puk indijske nadbiskupije Ernakulam-Angamaly ne prihvaćaju promjene u obredu mise

Kochi (IKA)

Apostolski upravitelj nadbiskupije Ernakulam-Angamaly mons. Bosco Puthur je 15. siječnja 2024. uputio okružnicu svećenicima, redovnicima i laicima te indijske nadbiskupije, pozivajući ih da slave misu na način koji je odobrio Sinod Siromalabarske katoličke Crkve, prenosi Nedjelja.

Sinod ponovio stav

Okružnica je popraćena pismom s potpisima 49 biskupa koji su 13. siječnja sudjelovali na sastanku Biskupskog sinoda sa sjedištem u južnoj indijskoj državi Kerali.

Biskupski sinod ponovno je potvrdio svoju odluku o primjeni jedinstvenog načina slavljenja mise.

Pismo je ponovno potvrdilo raniji stav Sinoda o jedinstvenom načinu slavlja mise i u nadbiskupiji Ernakulam-Angamaly gdje se većina svećenika i laika tomu protivi. Također je pritom citirana pobudnica pape Franje od 7. prosinca 2023. koja to podupire.

Nadbiskupijski pokret za transparentnost (AMT), koji predvodi prosvjed protiv „sinodske“ mise, rekao je da „neće napraviti nikakav kompromis u svom stajalištu“ te ustvrdio da neće biti promjena u njihovu zahtjevu za nastavkom slavljenja mise na tradicionalni način.

Spor oko rubrike

Liturgijski spor u Siromalabarskoj katoličkoj Crkvi dug je gotovo jedno stoljeće, a na osobit ga je način moguće pratiti od vremena nakon Drugog vatikanskog koncila, kada su počeli pokušaji oživljavanja crkvene liturgije. Pritom je jedna skupina inzistirala na drevnoj tradiciji, dok ju je druga htjela modernizirati.

Tradicionalisti su htjeli da svećenici tijekom cijele mise budu okrenuti prema oltaru, dok su modernisti htjeli da budu okrenuti prema zajednici.

Crkveni sinod je 1999. osmislio jedinstveni način slavlja mise koji zahtijeva od svećenika da budu okrenuti licem prema oltaru tijekom euharistijske molitve i licem prema narodu u ostalim dijelovima mise. Na to se gledalo kao na spojnu formulu, ali se nije moglo provesti zbog protivljenja tradicionalista.

Sinod je u kolovozu 2021., bez ikakva prethodnog zahtjeva, odredio da se u svih 35 biskupija te Crkve u Indiji, počne od studenog te godine slaviti misa kako je određeno.

Nakon početnog protivljenja, 34 biskupije usvojile su tu odredbu koja je naišla na većinsko protivljenje jedino u nadbiskupiji Ernakulam-Angamaly.

Sporne su samo bilješke u rubrikama, jer je liturgijski tekst isti za sve biskupije u Crkvi.

Prosvjedi se nastavljaju

Biskup Puthur naložio je svećenicima da 21. siječnja 2024. pročitaju okružnicu u svim župama te pozvao sve da zaborave na prošle prijepore i, za veće dobro Crkve, prihvate misu kako je odredio Sinod.

Na Božić, 25. prosinca 2023., svećenici u nadbiskupiji Ernakulam-Angamaly su u svim crkvama slavili misu kako je odredio Sinod, u skladu s Papinom pobudnicom od 7. prosinca 2023., ali su kasnije nastavili služiti liturgiju na tradicionalni način.

„Imali smo velike nade od novog glavnog nadbiskupa Raphaela Thattila koji je obećao da će nas saslušati i pronaći prijateljsko rješenje, ali Sinod pod njegovim vodstvom sada je zauzeo drugačiji stav“, rekao je glasnogovornik AMT-a Riju Kanjookaran.

Nadbiskup Thattil preuzeo je dužnost glavnog nadbiskupa 11. siječnja 2024., postavši četvrti poglavar Crkve nakon što je njegov prethodnik kardinal George Alencherry dao ostavku, među ostalim, zbog neuspjeha u rješavanju spora oko liturgije.

„Naš je stav jasan. Nećemo dopustiti ‚sinodsku‘ misu“, poručio je Kanjookaran govoreći 15. siječnja za UCA News. Dodao je da ih je „novi veliki nadbiskup razočarao“.

„Poprilično je obeshrabrujuće što je nadbiskup Thattil pristao razmotriti našu zabrinutost na sastanku u domu glavnog nadbiskupa 13. siječnja, ali je potom izdao ovakvu okružnicu“, požalio se glasnogovornik. Rekao je da je više od 450 svećenika i pola milijuna vjernika u nadbiskupiji za tradicionalnu misu. Stoga je ustvrdio da nema promjene u njihovom stajalištu.

To ukazuje na još jedan krug prosvjeda, nakon što je sjedište nadbiskupije već svjedočilo prosvjedima koji su uključivali štrajkove glađu, bojkot tadašnjeg crkvenog poglavara kardinala Alencherryja, tadašnjeg apostolskog upravitelja, kao i spaljivanje njihovih likova.

Katedrala Svete Marije ostala je zatvorena više od godinu dana nakon nasilnog prosvjeda unutar nje, a malo sjemenište također je zatvoreno više od šest mjeseci. Zbog toga još nema termina đakonskih ređenja.

„Svi smo očekivali da će se novi veliki nadbiskup pozabaviti tim pitanjem, ali sada i on slijedi korake svog prethodnika“, ustvrdio je Kanjookaran, prenosi Nedjelja.