Budi dio naše mreže
Izbornik

Konferencija o borbi protiv zlostavljanja na "Gregoriani"

Rim (IKA)

"Borba protiv zlostavljanja, nepravde koja pogađa sve, osobe sa i bez invaliditeta", tako je kardinal Pietro Parolin, državni tajnik Svete Stolice, započeo s radom IV. međunarodne konferencije o prevenciji i zaštiti od seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj Crkvi, posebice osoba s invaliditetom. Konferenciju, koja je započela 19. lipnja i trajala do petka 21. lipnja na Papinskom sveučilištu "Gregoriana", organizirao je Institut za antropologiju, osnovan 2012. godine kao Centar za zaštitu maloljetnika pri istom Sveučilištu.

“Zaštita i invaliditet” bila je tema ovogodišnje konferencije koja se željela fokusirati na onaj segment svjetske populacije, njih 16%, prema statistici WHO-a, koji živi sa značajnim invaliditetom, između zdravlja, uvjeta okoline i drugih osoba. Program konferencije, koji okuplja stručnjake i profesionalce u tom sektoru, Bogu posvećene osobe i laike, bio je stoga usmjeren na “brigu za djecu i odrasle suočene sa zlostavljanjem, s posebnom pozornošću na osobe s invaliditetom, zbog njihove veće ranjivosti”.

“Otprilike jedna od pet osoba u svijetu živi s nekim oblikom invaliditeta, a osobe s invaliditetom su ranjivije na razne vrste fizičkog i psihičkog zlostavljanja i nasilja”, rekao je kardinal Parolin u svom uvodnom govoru. “Ovdje imamo priliku prevladati različite prepreke, sastati se i razgovarati o načinima borbe protiv zlostavljanja”, dodao je Kardinal.

Također, Kardinal je primijetio kako je “posljednjih godina međunarodna “zajednica značajno napredovala u priznavanju prava osoba s invaliditetom, ali to se nažalost još nije dogodilo u cijelom svijetu. Stoga je potrebno omogućiti procvat pravednijeg i pažljivijeg društva”.

Konferencija je uključivala nekoliko dinamičnih sesija koje su također predstavljale i Inicijativu gluhih katoličke mladeži za Ameriku (dcyia), neprofitnu organizaciju koja podupire pastoralne, kulturne i jezične potrebe gluhe mladeži u Americi. Tri tumača američkog znakovnog jezika prevodila su prezentacije za publiku i pomagala sudionicima.

Ostale tri sesije bile su posvećene kulturološkom pristupu invalidnosti u različitim geografskim i društvenim kontekstima, prihvaćanju i sudjelovanju osoba s invaliditetom u životu Crkve te poteškoćama s kojima se susreću u prepoznavanju i prijavljivanju mogućih zlostavljanja.


© L’Osservatore Romano. Za pristup cjelovitom sadržaju, više informacija možete saznati ovdje.