Budi dio naše mreže
Izbornik

Konstituirajuća sjednica Prezbiterskog vijeća Hvarske biskupije

Hvar (IKA)

U Biskupskom ordinarijatu u Hvaru održana je u srijedu, 10. studenog konstituirajuća sjednica Prezbiterskog vijeća Hvarske biskupije.

Nakon zajedničke molitve, sve nazočne je na početku sjednice pozdravio biskup Ranko Vidović i zahvalio im na njihovoj spremnosti i suradnji, te pozvao na suradnju, solidarnost i zajedništvo u svim pastoralnim nastojanjima.

Budući da je cijela Crkva započela sinodski hod kao način sudjelovanja u Biskupskoj sinodi “Za sinodalnu Crkvu – zajedništvo, sudjelovanje i poslanje“, glavna točka sjednice bila je posvećena biskupijskoj etapi sinodalnog hoda koja je 17. listopada započela i u Hvarskoj biskupiji. U iscrpnoj raspravi, izmjeni naglasaka i misli, jasnoća i nejasnoća, članovi Vijeća su konkretizirali glavna područja koja bi trebao uključiti Upitnik za biskupijsko savjetovanje. Dogovorena su osnovna polazišta za provedbu sinodskog savjetovanja u Hvarskoj biskupiji, nadasve nastojanje da se na što prikladniji način omogući zainteresiranima uključivanje u savjetovanje kako bi hrabrim i otvorenim govorom i pisanjem ostvarivanje sinodskog hoda imalo plodonosan utjecaj na budući život vjernika u župama Hvarske biskupije.

Prezbitersko vijeće je zbor svećenika koji predstavlja prezbiterij biskupije. Kao senat dijecezanskog biskupa, ono pomaže biskupu u upravljanju biskupijom, da se što više unaprijedi pastoralna dobrobit povjerenog mu Božjeg naroda.

Članovi Prezbiterskog vijeća Hvarske biskupije su mons. Stanko Jerčić, don Jakša Rubinić, don Ljubomir Galov, don Ivica Huljev, don Toni Plenković, don Pavao Gospodnetić, don Ivan Jurin, don Toni Aviani i fr. Ante Augustin Kazoti, OP.