Budi dio naše mreže
Izbornik

Korizmena duhovna obnova za svećenike Dubrovačke biskupije: „Radost svećeništva u liku sluge Božjeg o. Ante Gabrića“

Dubrovnik (IKA)

Svećenici i redovnici iz raznih dijelova Dubrovačke biskupije okupili su se u srijedu 15. ožujka na korizmenoj duhovnoj obnovi u Biskupskom sjemeništu u Dubrovniku.

Predvoditelj duhovne obnove bio je p. Mirko Nikolić, superior isusovačke rezidencije u Dubrovniku i vicepostulator kauze o. Ante Gabrića koji je održao razmatranje o temi „Radost svećeništva u liku sluge Božjeg o. Ante Gabrića“.

Vicepostulator kauze isusovca i misionara Gabrića (1915. 1988.) podsjetio je na životni put tog sluge Božjega rodom iz brojne obitelji u Metkoviću koji je pedeset godina svog svećeničkog života proveo u Indiji gdje je i pokopan, pod palmama, s grudom hrvatske zemlje i čašicom jadranskog mora. Spomenuo je i kako su Majka Terezija i otac Gabrić bile srodne duše u misionarskom poslanju, a zanimljivo je kako ih je u misije, s deset godina razlike, poslala ista osoba, hrvatski svećenik Franjo Jambreković.

Možemo o. Gabrića promatrati kao socijalnog radnika, čudesa je u misijama učinio, možemo ga promatrati kao čovjeka koji je tako rado druge susretao, hinduse i muslimane i one koji ne vjeruju, možemo ga promatrati kao osobu koja je bila uvijek za druge”, kazao je uvodno superior Nikolić. „Za ovu duhovnu obnovu odabrao sam da ga promatramo kroz njegov lik i to radosnog svećenika. Rijetko sam gdje susreo svećenika koji je tako radostan u svom svećeništvu. To nama može biti poticaj, to je uvijek bio ideal. Mi isto tom idealu trebamo težiti.”

U nastavku izlaganja predvoditelj duhovne obnove iznosio je misli o. Gabrića koje je on bilježio tijekom svog života, a pisao je puno pisama uz sve aktivnosti i predani rad. Tako je prošao kroz razne periode života svećenika. Pročitao je neke njegove molitve, misli o Bogu, svećeništvu, ređenju, mladoj misi, sakramentima, razmišljanja uz pojedine svećeničke obljetnice i sl..

Neke od misli sluge Božjega, koje je predavač naveo, su: „Biti svet je vrlo jednostavno i vrlo komplicirano. Komplicirano zato što ne znamo biti jednostavni“; „Ja se nisam ni jedan dan ni jedan čas niti pokajao niti sam požalio što sam se odazvao Isusu, što sam se odazvao dušama. Sretan sam. Tu sreću želim i svima vama. Dajte i vi tu sreću jedni drugima. Dođite, žrtvujmo se do kraja svojeg života. Gdje će taj kraj život biti, gdje ćemo umrijeti, ne znam. Neka bude u Srcu Isusovu!“

Generalni vikar mons. Ivica Pervan je na početku pozdravio sve okupljene prije zajedničke molitve trećeg časa, a dubrovački biskup Roko Glasnović je zahvalio predvoditelju duhovne obnove te izrazio zadovoljstvo što će danas imati prigodu slušati o životu tog misionara, kojeg su neki i osobno upoznali, i koji je na svoj način svima i kolega svećenik i uzor.

Predvoditelj duhovne obnove p. Nikolić predvodio je također pokorničko bogoslužje, a okupljeni svećenici su imali prigodu za osobnu ispovijed. Uslijedilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio biskup Glasnović.