Budi dio naše mreže
Izbornik

Korizmeni susret redovnica Slavonskobrodske regije

Slavonski Brod (IKA)

Korizmeni susret redovnica Slavonskobrodske regije održan je u subotu, 26. ožujka u samostanu služavki Kristovih, koje djeluju pri Župi sv. Josipa Radnika u Slavonskom Brodu.

Na susretu je sudjelovalo dvadesetak redovnica: karmelićanke Božanskog Srca Isusova, milosrdne sestre Svetoga Križa, služavke Kristove, služavke Maloga Isusa, uršulinke te domaći župnik Mato Matasović.

Susret je započeo predavanjem o temi „Korumpirano srce zaprjeka je ostvarenju kršćanske vizije zajedništva“ koje je održao preč. Drago Marković, kancelar Nadbiskupskog ordinarijata u Đakovu i nadbiskupijski povjerenik za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba. U svojim izlaganjima on je probudio poziv na sudjelovanje u zajedništvu ljubavi upućen Bogu posvećenim osobama od strane Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života u svom listu od 25. siječnja 2022. g. u prigodi XXVI. Dana posvećenog života.

U prvom dijelu predavač Marković progovorio je o problemu duhovne korupcije i vrijednosti kršćanskog zajedništva. Ustvrdio je kako korupcija nije tek politički i gospodarski problem nego prije svega kulturološki i duhovni problem, najgora društvena rana koja klija u svakom srcu. Pojašnjavajući razliku između grješnika i korumpiranog čovjeka naglasio je da grešnik traži oprost, a korumpirani čovjek ga zaboravlja tražiti.

„Nas kao Bogu posvećene osobe Crkva želi odgajati za zajedničku viziju čovjeka vjernika koji je transparentan prozračan i propustan za Boga. Ne zatvoren, nego usavršiv, daje se oblikovati i poučiti“, naglasio je predavač Marković.

Citirajući papu Franju, koji je ustvrdio da je korupcija hrđa, korozija u duhovnome životu, naveo je neke likove iz Biblija koji su tome primjer. Upozorio je okupljene da prve početke robovanja korupciji mogu prepoznati kada postanu sami sebi dovoljni, nemaju potrebu za drugima, ne transcendiraju prema Bogu koji ih nadilazi, osjećaju se previše samostalnima i autonomnima…

„Korupcija dolazi kada se nešto slomi u čovjeku, slama se odnos s Bogom, s ljudima, gubimo samopouzdanje, živimo ‚duhovnu‘. Gubitak nade rađa gubitak vjere u budućnost. A papa Franjo nas od početka svoje službe opominje da ne dopustimo da nam se ukrade nada“, rekao je predavač. Pojasnio je da se zlu, nasilju, nepravdi treba oduprijeti ljubavlju, istinom i dobrotom, kročeći zajedno kao braća i podržavajući jedni druge u životnim teškoćama.

U drugom dijelu izlaganja preč. Marković govorio je o korumpiranom srcu kao zapreci ostvarenju kršćanske vizije zajedništva.

„Poput Gospodina Isusa kršćaninovo mjesto tj. mjesto redovnice nije u odvojenosti, zaštićenosti od briga, problema, teškoća i križeva, već biti i živjeti ured neprijatelja. Po Božjoj volji je kršćanstvo rasijani narod, rasijan kao sjeme u ‚sva zemaljska kraljevstva‘ (Pnz 28,25). Kršćansko zajedništvo je zajedništvo kroz Isusa Krista. Braćom i sestrama se nazivamo samo po Kristu. Redovnica svoju sreću, svoj spas i opravdanje ne traži više u samoj sebi nego jedino u Isusu Kristu. Kršćanin ne više po sebi samome po vlastitoj optužbi ili opravdanju već na temelju Božje optužbe i njegova opravdanja“, rekao je uz ostalo predavač.

Nadalje je pojasnio da kršćansko zajedništvo nije ideal već božanska stvarnost i to ne psihološka nego pneumatska stvarnost te da je dobro da prođe kroz iskustvo pustinje i pročišćavanja.

„Zajedništvo kršćanina nije ideal kojega trebamo ostvariti mi, već je to od Boga u Kristu stvorena stvarnost u kojoj imamo pravo sudjelovati“, naglasio je. Ne povezuje nas nekakvo pozitivno iskustvo kršćanskog zajedništva već čvrsta i jasna vjera u zajedništvo – dodao je.

Ukazao je na važnost zajedničke molitve Bogu posvećenih osoba, na važnost šutnje, međusobnog aktivnog slušanja, važnost da svaki pojedinac u zajednici ima određeni zadatak, da budu svjesni kako su ovisni jedni o drugima, te budu zagledani u križ i nose bremena jedni drugima.

Posvijestivši im važnost i snagu sakramenta ispovijedi, preč. Marković na kraju je redovnicama bio na raspolaganju za slavlje tog sakramenta.

Susret je završen zajedničkim druženjem uz agape. Tom prigodom je uršulinka s. Jasna Lučić kao nadbiskupijska povjerenica redovnica Slavonskobrodske regije zahvalila predavaču na poticajnim i ohrabrujućim mislima, kućnoj poglavarici služavki Kristovih s. Ilijani Trgovčević na gostoprimstvu te domaćem župniku Matasoviću na podršci redovnicama u njihovom pastoralnom djelovanju.