Budi dio naše mreže
Izbornik

Krašić: Osmi dan devetnice ususret Stepinčevu

Krašić (IKA)

Osmoga dana duhovne priprave za proslavu Stepinčeva u blaženikovoj rodnoj župi u Krašiću u srijedu 8. veljače misno slavlje u župnoj crkvi Presvetog Trojstva prevodio je p. Stjepan Fridl, DI, glavni urednik Radio Marije.

Na misi je propovijedao vlč. Vladmimir Drnetić, dekan krapinskog dekanata i župnik župe Uzvišenja Svetog Križa iz Svetog Križa Začretje. Koncelebrirao je i vlč. Danijel Dukić, župnik župe Svete Obitelji iz Zagreba.

Na misi je pjevao zbor „Marijan Mihelčić” iz župe Svete Obitelji, koji već tradicionalno dolazi u Krašić, a hodočastili su toga dana Prijatelji Maloga Isusa iz zagrebačkog Maksimira i Nove Vesi.

Pozivajući se u homiliji na naviješteni evanđeoski ulomak u kojem Isus poručuje „Ništa što izvana ulazi u čovjeka ne može ga onečistiti, nego što iz čovjeka izlazi — to ga onečišćuje” (Mk 7, 15), vlč. Vladimir Drnetić je kazao kako je srce izvor života – ne samo ljudskog već i duhovnog.

„Sigurno da nečiste nisu stvari koje se nalaze izvan čovjeka, nego je ponekad nečista ona nutrina u kojoj ne stanuje Bog, u kojoj ne stanuje mir, u kojoj ne stanuje ljubav. Gdje se jednostavno događa upravo ono da radije zamijenimo i mir i Boga i ljubav egoizmom, sebeljubljem, gdje gajimo neku pokvarenost, osvetoljubivost, ne daj Bože osvetu i tome slično”.

Upozoravajući na ono što izlazi iz čovjekova srca, vlč. Drnetić je istaknuo kako riječi znaju biti „ubojite” te i u našem vremenu svjedočimo da riječi „vode ratove, unose nered, nemir i u jednu obitelj i u župnu zajednicu i u svijet i u uređenju jedne države”.

„Čovjekov se karakter najbolje prepoznaje po tome što mu je važno, a što nevažno. A na religijskom planu prepoznaje se prema tome koliko je čovjek sposoban – pa čak i one najobičnije – podići na jednu višu, Božju razinu i učiniti ih upravo transparentnima prema Bogu, odnosno učiniti ih da se Bog proslavi”.

Ponekad, primijetio je propovjednik, zanemarimo činjenicu da je Bogu bitan svaki čovjek te se okrećemo rezignaciji. Međutim, „zaista je Bogu bitan svatko od nas, svatko onaj komu je udahnuo dah života”, naglasio je vlč. Drnetić, potičući vjernike neka život usmjere prema Bogu.

Dok treba težiti čistoći, rekao je u nastavku, nerijetko smo skloni uljepšavati stvarnost. „Fasade” stavljamo i na naše odnose, primijetio je. „Izvana sve blista, izvana sve odaje dojam onome tko dolazi da je sve posloženo, ali često puta poremetimo ono što je unutra. Poremetimo te odnose kada želimo živjeti bez Boga, kada želimo živjeti mimo njegovog zakona, jer mislimo sve smo postignuli, sve smo dosegnuli, sve smo nekako ogradili – što će nam On?”

Bojimo se uljepšati nutrinu, zakoračiti prema sakramentu pomirenja ili bolesničkog pomazanja, prema molitvi. No, Isus zaista daje veliki primjer i put koji treba slijediti. Ponekad ga želimo ukloniti iz svog života, kao što su ti činili njegovi suvremenici, ili pak za vrijeme bl. Alojzija Stepinca, napomenuo je propovjednik.

Nekad se zahtjevi koji pred nas stavlja Isus čine nedostižnima. On koji nam poručuje, „budite savršeni” (Mt 5, 48). No, možda mi pogrešno shvaćamo tu savršenost. Naime, kako je objasnio vlč. Drnetić, „Isus kaže budite cjeloviti, potpuni, iznutra i izvana slike nebeskog Oca”.

„Isus jest i ostaje savršen primjer kako ljubav, bila prema Bogu ili čovjeku, jest ona prava ljubav, istinska. Ona se mora utjeloviti u nama”, zaključio je vlč. Vladimir Drnetić.