Budi dio naše mreže
Izbornik

Križni put inspiriran temama enciklike „Laudato si“ u Dugom Selu i Brckovljanima

Lukarišće (IKA)

Tri župe dugoselskog dekanata, Župa sv. Brcka – Brckovljani, Župa Uzvišenja Svetoga Križa u Dugom Selu i Župa bl. Augustina Kažotića u Lupoglavu u subotu 2. travnja 2022. organizirale su zajednički križni put s razmatranjima inspiriranima enciklikom pape Franje „Laudato si'“.

Križni put je započeo u 16 sati u župnoj Uzvišenja Svetoga Križa u Lukarišću. Predvoditelj križnog puta bio je župni upravitelj u Lupoglavu don Filip Pavlović, koji je za tu prigodu sastavio originalna razmatranja na temelju enciklike „Laudato si’“. Tako je nekoliko stotina sudionika križnoga puta razmatrajući Spasiteljevu muku moglo približiti sebi teme poput siromaštva, klimatskih promjena, gubitka bioraznolikosti, rata, izbjeglica, međuljudskih odnosa, odgovornoga rada, nepravedne raspodjele dobara, prekomjernoga trošenja te poziva pape Franje na drugačiji stil života u jednostavnosti, molitvi i ljubavi prema siromašnima.

Dio razmatranja čitali su vjernici, a dio župni upravitelj u Brckovljanima vlč. Marinko Golek, dok je upravitelj župe u Lukarišću vlč. Tomislav Kralj predvodio pjevanje i predslavio misu nakon križnoga puta u crkvi sv. Brcka u Brckovljanima. Unatoč lošijim vremenskim uvjetima i kiši te velikom broju sudionika, križni put je prošao bez većih teškoća zahvaljujući brojnim volonterima, članovima DVD-a Brckovljani te policiji koja je pratila vjernike na putu.

Propovijed je izrekao don Filip Pavlović. Pritom je istaknuo da ga je netko od vjernika upitao: „Zašto velečasni, niste izabrali neku drugu temu koja bi nas više pogodila jer nas ova o klimatskim promjenama ne pogađa, kod nas je sve dobro?“, na što je dao odgovor: „Izabrali smo ovu temu baš zato što nas ne pogađa te u tomu vidimo glavni problem!“ Ponavljajući riječi pape Franje o važnosti „malih svakidašnjih gesta“ propovjednik je pozvao okupljene da u okviru razmišljanja o socijalnoj ljubavi razvijaju strategije kojima će se učinkovito zaustaviti propadanje okoliša te potaknuti „kultura skrbi“ kojom treba biti prožeto cijelo društvo.

Na kraju programa članovi pastoralnog vijeća Župe sv. Brcka za sve prisutne organizirali su druženje uz čaj i peciva te su okupljeni mogli podijeliti iskustvo doživljaja „Laudato si’“ tema u križnom putu, što je jedinstven spoj.

Jedna sudionica je izjavila da je zahvalna župnicima što su baš kroz formu križnoga puta približili riječi Svetoga Oca o ovoj važnoj temi. „Da sam to čula negdje drugdje, možda se na riječi ‚klimatske promjene‘ ne bih ni osvrnula, no hodajući kroz prirodu, riječi pape Franje su imale vremena odzvoniti u mom srcu i prihvatila sam ih kao svoju zadaću“, rekla je.