Budi dio naše mreže
Izbornik

Križni put obitelji u osječkoj župi Uzvišenja Svetoga Križa

Osijek (IKA)

U retfalačkoj župi Uzvišenja Svetoga Križa u Osijeku i ove je godine na Cvjetnicu, 10. travnja, ispred crkve za sve župljane održana svečana pobožnost križnog puta obitelji koju je predmolio župnik Ivica Martić.

Pobožnost je navečer otvorena molitvom i pjesmom. Roditelji s djecom, bake i djedovi izmjenjivali su se na postajama držeći križ s Raspetim Gospodinom, dok je župna čitačica Ivana Vujić čitala tekst meditacija „Križni put oca i majke“, autorice Marine Šimić (nakladnik Splitsko-makarska nadbiskupija), koje su vjernici razmatrali. S obiteljima su molili i pjevali s. Marija Jerković (Sestre Naše Gospe) i župni vikar Krešimir Iljazović te članovi župnih skupina.

Retfalački župljani, također na Cvjetnicu, sudjelovali su i u poslijepodnevnom križnom putu osječkih obitelji u Aljmašu na brdu Kalvarija. Bračni pastoral razvijen je u ovoj župi Osječkog zapadnog dekanata. Naime, u korizmi se održava pobožnost križnog puta srijedom, kada postaje čitaju i predmole liturgijski čitači, te petkom predmole svećenici, a u molitvenom sabiranju su i članovi župne skupine obiteljske, bračne zajednice, stariji i mlađi bračni parovi.

Euharistijska slavlja Cvjetnice homilijama župnika i vikara potaknula su župljane na promišljanje o osobnom pogledu na Isusa i križ uz poticajnu pouku vlč. Martića za propitivanje svoje vjere prije sudjelovanja u večernjoj pobožnosti: „Gledamo li na Isusa kroz prizmu križa i uskrsnuća ili je on za nas jedan od mnogih dobrih ljudi koji su živjeli? Izgleda da smo mi kao vjernici i Crkva iz vida izgubili upravo križ koji je u temelju naše kršćanske vjere. Mnogi ugledni teolozi upravo to postavljaju kao temelj krize – izbjegavanje pitanja križa i patnje. Upitajmo se danas zbog čega je Isus naš kralj? Je li on naš kralj samo dok nam je u životu lijepo i krasno ili i onda kada smo u boli, tuzi i patnji, kada treba nositi križ i ići zajedno s Isusom na križ?“