Budi dio naše mreže
Izbornik

Lisieux pozvao papu Franju u posjet prigodom obljetnica sv. Male Terezije

Lisieux (IKA)

Lisieux u Francuskoj 2023. godine slavi dvije obljetnice sv. Terezije Marije od Djeteta Isusa i Svetoga Lica – 150. obljetnicu rođenja i 100. obljetnicu beatifikacije te je tom prigodom rektor Svetišta sv. Terezije iz Lisieuxa o. Olivier Ruffray papi Franji uručio poziv da posjeti to normandijsko mjesto, objavljeno je na France info.

Svetica, poznata kao Mala Terezija, rođena je 2. siječnja 1873. u Alençonu od roditelja sv. Ljudevita i Azelije Martin. Preminula je 30. rujna 1897. u Karmelu u Lisieuxu gdje joj počiva tijelo. Papa Pio XI. ju je 29. travnja 1923. proglasio blaženom, a 17. svibnja 1925. svetom. Papa Ivan Pavao II. 19. listopada 1997. proglasio naučiteljicom Crkve. Njezin dnevnik Povijest jedne duše papa Benedikt XVI. je na općoj audijenciji 6 travnja 2011. nazvao malim-velikim blagomsjajnim tumačenjem evanđelja življenog u punini.

Lisieux u kojem je 1937. podignuto velebno Svetište sv. Terezije iz Lisieuxa okrugle obljetnice želi proslaviti i posjetom pape Franje. Stoga je rektor Ruffray na općoj audijenciji krajem prosinca 2022. godine Svetom Ocu uručio pismo biskupa Bayeuxa (-Lisieuxa) Jacquesa Léona Jeana Marie Haberta.

Biskup je izjavio da je uputio službeni poziv Svetom Ocu koji, otkako je preuzeo tu službu, još nije bio u Francuskoj. Dodao je da su ga pozivali i drugi francuski biskupi u druga mjesta i svetišta, za druge prilike. Mons. Habert je, s nadom da će se odazvati, zaključio da je ta odluka sada u Papinim rukama.