Budi dio naše mreže
Izbornik

Ljetni susret bogoslova Riječke nadbiskupije

Rijeka (IKA)

Bogoslovi Riječke nadbiskupije, zajedno s riječkim nadbiskupom koadjutorom Matom Uzinićem i rektorom Bogoslovnog sjemeništa „Ivan Pavao II.“ vlč. Mariom Gerićem sudjelovali su od 18. do 21. kolovoza na ljetnom susretu tijekom kojega su se upoznali sa životom župa Gorskog kotara.

Prvog dana, nakon zajedničkog susreta u Bogoslovnom sjemeništu, sudionici su se uputili u Župu sv. Ivana Kristitelja u Delnicama gdje ih je dočekao župnik vlč. Tadija Tomkić. U Župi sv. Marije Magdalene u Brodu na Kupi dobrodošlicu su im pripremili župni upravitelj župa Kupske doline vlč. Josip Tomić i župljani. Tom prigodom obišli su Interpretacijski centar „Putevima Frankopana“ te pohodili župu Plešce u kojoj je održan susret i druženje sa župnom zajednicom Župe Presvetog Trojstva. Također su posjetili i župu Kuželj. Dan su zaključili dolaskom i smještajem u župnom domu Župe sv. Antuna Padovanskog u Čabru, u kojemu je domaćin bio vlč. Hrvoje Mandić. U župnoj kapeli slavili su misu koju je predvodio mons. Uzinić.

Drugoga dana bogoslovi su imali priliku za osobni susret i razgovor s nadbiskupom Uzinićem, nakon kojega su zajedno posjetili župe Tršće, Prezid i Etno kuću u Prezidu. Bili su i u obilasku župe Gerovo u kojoj ih je dočekao župni upravitelj vlč. Ivan Marković. Vlč. Marković upravitelj je svetišta Majke Božje Karmelske na Svetoj Gori, u čijem okrilju se toga dana održalo hodočašće župljana župa Kupske doline u organizaciji župe Plešci. Bogoslovi su se, zajedno s riječkim nadbiskupom koadjutorom, iz mjesta Plešci pješice uputili u to marijansko svetište i slavili misu koju je predvodio mons. Uzinić.

Istoga dana imali su prigodu posjetiti Palčevu šišu, Posjedničku kuću rodbine Čop, spomenik kulture na granici Hrvatske i Slovenije, kao i župe Turke i Zamost, u kojima su posjetili staru pilanu i mlin. Posljednjega dana boravka u Gorskom kotaru, 21. kolovoza,  bogoslovi su u različitim župnim zajednicama posvjedočili svoje duhovno zvanje i zahvalili Goranima za gostoprimstvo.