Budi dio naše mreže
Izbornik

Magis Europe 2022. održat će se krajem srpnja u Hrvatskoj

Split (IKA)

Hrvatska će od 24. do 31. srpnja biti domaćin međunarodnog isusovačkog programa za mlade Magis Europe 2022. koji je najavljen na konferenciji za medije u četvrtak 14. srpnja u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Splitu.

Na konferenciji su sudjelovali predsjednik Udruge Magis o. Tomislav Špiranec, SJ, povjerenik za mlade Splitsko-makarske nadbiskupije don Mihael Mišo Prović i media manager Studentskog centra u Splitu Matej Sunara.

U programu će sudjelovati više od 250 sudionika i 100 volontera u 29 eksperimenta po cijeloj Hrvatskoj s ciljem da se izlože različitim iskustvima, od hodočašća planinskim obroncima Velebita do suživota s benediktinkama u Zadru te u svemu i svima koje sretnu susretnu Boga.

Završetak Magisa održat će se u Splitu gdje će središnji događaji biti Smotra naroda 30. srpnja u 21:00 u Kampusu Dr. Franjo Tuđman te sveta Misa, 31. srpnja u 10:00 u Bazilici sv. Obitelji u Solinu.

Riječ „magis“ može se prevesti kao „više, bolje, cjelovitije“. Sveti Ignacije, utemeljitelj isusovaca koji su domaćini projekta, koristio ju je da potakne duše na veću revnost u življenju s Bogom. To je i želja toga međunarodnog programa: pomoći mladima da kroz razne aktivnosti, ignacijevsku duhovnost i zajedništvo, dožive i kušaju Božju blizinu te odaberu ono što ih više vodi Njemu.

Dva eksperimenta održavaju se u Bosni i Hercegovini, a jedan u Srbiji, jer su obje zemlje dio Hrvatske pokrajine Družbe Isusove.

O. Špiranec objasnio je kako je Hrvatska postala nositelj projekta. Projekt se održava od 1997., svake godine u nekoj drugoj europskoj zemlji. Baš o završetku jubilarne 500. godišnjice obraćenja svetog Ignacija Hrvatska ima čast da bude domaćin. Eksperimenti su organizirani na području duhovnosti, služenja, umjetnosti, hodočašća, društva i kulture te omogućuju promjene kako u mladima tako i u lokalnim zajednicama gdje se odvijaju.

O motivacijskoj i evangelizacijskoj snazi takvih susreta govorio je don Mihael Prović. Rekao je da mlade radosno dočekuje i Splitsko-makarska nadbiskupija s kojom u suradnji su organizirani glazbeni eksperiment u Splitu, pirografija na Braču, dječji kamp kod Sinja i društveno-kulturni eksperiment u „Poljičkoj Republici“. Kao veliki plod takvih susreta naglasio je ostvarivanje obiteljskog poziva čak dvadesetak mladih parova koji su se proteklih godina na takvim susretima povezali.

Matej Sunara kazao je da se događaju vesele i u Studentskom centru budući da tri studentska doma u Splitu nude 1200 ležaja i prvenstveno je ta ponuda usmjerena na mlade.

Nositelj projekta je Hrvatski pastoral mladih Družbe Isusove. U izvedbu su uz udrugu Magis uključeni Studentski katolički centar „Palma“ u Zagrebu, Osijeku i Splitu, razne crkvene zajednice i mnoge institucije civilnog društva.

Na kraju konferencije o. Špiranec pojasnio je geslo ovogodišnjeg Magisa Europe „Sentir y gustar“, u neformalnom prijevodu „Doživi i kušaj“, koje je sveti Ignacije Loyolski koristio opisujući način kako ući u dublji odnos s Bogom koji grli čovjeka kroz stvarnost.