Budi dio naše mreže
Izbornik

U nesreći poljskog autobusa poginuli i svećenik i redovnica

Zagreb (IKA)

Među poljskim hodočasnicima smrtno stradalima u prometnoj nesreći u subotu 6. kolovoza na autocesti A4 kod Brezničkog Huma su svećenik Grzegorz Radziszewski i redovnica Janina Mateusiak, prenosi Glas Koncila.

Glas Koncila je na svojoj Facebook stranici objavio da su o pogibiji svećenika Grzegorza Radziszewskog, člana Provincije sv. Stanislava Kostke Salezijanske družbe u Varšavi, izvijestili iz Župe sv. Ivana Bosca u Sokołówu Podlaskom te biskupije Płock.

„Neka mu Bog iskaže milosrđe i primi ga u svoje kraljevstvo, a njegovu najužu obitelj neka umiri u boli i osnaži u nadi da će se razdvojenost pretvoriti u ponovni susret u vječnosti“, poručili su, pak, iz Provincije sv. Stanislava Kostke.

Don Grzegorz Radziszewski bio je župni vikar u salezijanskoj župi u Sokołówu Podlaskom te vjeroučitelj u srednjoj školi, a bio je angažiran i u Katoličkoj akciji.

O pogibiji s. Janine izvijestila je poglavarica iz Družbe sestara Svete obitelji iz Nazareta. „Naša s. Janina Mateusiak poginula je u nesreći autobusa koji je išao u Međugorje 6. kolovoza“, izvijestili su iz Družbe.

Redovnica Mateusiak posljednje dvije godine služila je u kapeli trajnoga klanjanja u Jedlniji u blizini Varšave. Ranije je radila kao katehistica i vjeroučiteljica u školama Radomske biskupije te je bila aktivna u pastoralu mladih. Voljela je fotografiju i putovanja. Nedavno se vratila s hodočašća u Svetu Zemlju. Njezine susestre pamte ju kao nasmijanu, ljubaznu, punu topline.

Upravo je s. Janina bila jedna od suorganizatorica te duhovna voditeljica hodočašća poljskih vjernika u Međugorje.

Druge dvije ozlijeđene redovnice nazaretanke s. Urszulu i s. Emmanuele – koje rade u dječjem vrtiću u Łukówu – posjetile su u ponedjeljak, 8. kolovoza njihove poglavarice iz Poljske. Među poginulim hodočasnicima jest i majka redovnice Urszule – Wanda Słobodzian.

Iz Družbe pozivaju na molitvu za dušu pokojne s. Janine te za oporavak s. Urszule, s. Emmanuele i svih ozlijeđenih.