Budi dio naše mreže
Izbornik

Međunarodni euharistijski kongres u Budimpešti – znak nade

Budimpešta (IKA)

Kardinal Peter Erdö opisao je 52. međunarodni euharistijski kongres (MEK), zakazan za rujan ove godine u Budimpešti, kao "znak nade nakon dugotrajne izolacije, straha i odricanja uslijed pandemije". Na Kongresu će, kako je najavljeno, sudjelovati i papa Franjo koji će predvoditi središnje misno slavlje Kongresa.

Katolička crkva u Mađarskoj već se duže vrijeme intenzivno priprema za Kongres koji se, kako je isprva bilo planirano, trebao održati prošle godine ali je zbog jačanja pandemije koronavirusa odgođen za rujan ove godine. Na svim nedjeljnim misama se molilo da “ovaj veliki sastanak uzmogne donijeti duhovnu obnovu”, rekao je kardinal Erdö u nedavnom razgovoru za talijanski Settimana News.

Izrazio je nadu da će taj Međunarodni kongres pridonijeti “pomirenju i u našem društvu i u Europi, kojoj je toliko potrebna nada”, rekao je budimpeštanski nadbiskup. Plan “nije prirediti velebnu manifestaciju, nego otvoriti srce svima”. Pripreme su usmjerene na jačanje dijaloga u društvu: dijaloga s ljudima u potrebi uključivanjem različitih Caritasovih institucija, dijaloga sa znanošću na međunarodnoj konferenciji “Vjera, znanost i društvo”, predavanja s koje su objavljena u pisanom obliku zbog pandemije, dijaloga s kulturnim sektorom, između ostalih kroz izložbe sakralne umjetnosti.

Nadbiskup Esztergom-Budimpešte kardinal Peter Erdö

Vrhunac MEK-a nesumnjivo je posjet pape Franje, koji je prije mjesec dana na povratnom letu iz Iraka najavio namjeru da osobno sudjeluje na tom događaju. Najavljeno je i sudjelovanje predstavnika dugih vjeroispovijesti i vjerskih zajednica. Kardinal Erdö je uvjerene da se i pripadnici ostalih kršćanskih konfesija, kao i židovske zajednice, raduju susretu s Papom. Ekumenizam je uvijek bio glavni prioritet na prošlim svjetskim kongresima, s predavanjima rabinâ, evangeličkih biskupa i pravoslavnih stručnjaka. “Ekumenski” doprinosi planirani su i ovaj put, posebno na znanstvenoj konferenciji koja će se održati u Esztergomu od 2. do 4. rujna neposredno prije početka središnjeg događaja, koji će se održati u Budimpešti od 5. do 12. rujna.

Prema mađarskom primasu, Međunarodni euharistijski kongres trebao bi uključiti i Mađare koji žive u inozemstvu, a i manjine u Mađarskoj poput Roma također su se našle u fokusu: tako se materijali za Kongres prevode i na romski jezik a bit će održana i misa s poznatim glazbenicima za pripadnike te etničke skupine, te će ujedno biti predstavljena njihova kultura. “Bog poziva sve ljude, cijelo čovječanstvo na jedinstvo u bratskoj ljubavi”, rekao je mađarski kardinal.

Središnje misno slavlje 52. međunarodnog euharistijskog kongresa u Budimpešti predvodit će Papa

Kongres će biti prilika da se predstavi mađarsku kulturu, duhovnu baštinu i najvažnije znamenitosti zemlje i glavnog grada, “ali fokus u tome tjednu je na euharistiji, živome Kristu”, naglasio je nadbiskup Esztergom-Budimpešte.

U vezi s pandemijom, Erdö je primijetio da je Katolička crkva u Mađarskoj itekako svjesna da je “ovisna o Providnosti”. Tajništvo Kongresa razradilo je različite scenarije kako bi se omogućilo da se Kongres svakako održi, ovisno o daljnjem razvoju događaja i propisima koji će tada biti na snazi. Već se pokreću mnogi vjerski programi i kulturne inicijative u sklopu Kongresa putem interneta i drugih medija. Održat će se i virtualno međunarodno euharistijsko klanjanje, koje će se također održati ranije, 5. lipnja.

Međunarodnim euharistijskim kongresom, koji će se ove godine održati u Budimpešti od 5. do 12. rujna, Katolička crkva želi promicati i produbljivati razumijevanje i čašćenje sakramenta euharistije u mjesnoj i sveopćoj Crkvi. Kongres je bio planiran za 2020. godinu, ali je odgođen na godinu dana zbog pandemije covida-19. Središnji događaj Kongresa bit će misa na Trgu heroja Budimpešte 12. rujna koju će predvoditi papa Franjo.

Međunarodni euharistijski kongresi, koji se održavaju još od 1881. godine, jedan su od dragocjenih oblika obnove života Crkve, oslonjenoga na euharistijsko otajstvo i euharistijsku duhovnost, kao izvore života u Kristu. Takvi su kongresi, uz one nacionalne, pokrajinske i biskupijske, također milosna prigoda za očitovanja Crkve i njezinoga poslanja u svijetu, kako bi se jasnije prepoznala sakramentalna ishodišnost i narav Crkve.

Međunarodni euharistijski kongres koji će se slaviti u Budimpešti posebno će biti usmjeren razmatranju životne zbilje Srednje Europe kao i novih zadaća i izazova koji stoje pred Crkvom u tim zemljama. Stoga je i okvirna tema Kongresa uzeta iz Psalma 87: „Svi su izvori moji u tebi“ (Ps 87, 7). U svjetlu nauka Drugoga vatikanskoga koncila, raznolikom nastojanjima i programima u razdoblju priprave Kongresa, kao i njegovim svečanim slavljenjem, želi se u vjerničkim zajednicama obnoviti svijest da je euharistija: „vrelo i vrhunac cjelokupnoga kršćanskoga života“, „korijen i stožer“ kršćanskoga zajedništva, „vrelo života Crkve“, „vrelo i vrhunac svekolike evangelizacije“, „središte i vrhunac svega života Crkve“. Životnošću i aktualnošću još odjekuju riječi sv. Ivana Pavla II. iz njegove posljednje enciklike: „Crkva živi od euharistije“ (Ecclesia de eucharistia vivit.).

Teološka komisija Papinskoga odbora za međunarodne euharistijske kongrese priredila je dokument „Svi su moji izvori u Tebi. Euharistija, vrelo života i poslanja Crkve“, u obliku teoloških i pastoralnih razmatranja o otajstvu euharistije i njezinome temelju za život kršćanske vjere u zajedništvu Crkve.

Sve informacije o Međunarodnom euharistijskom kongresu mogu se naći na službenoj mrežnoj stranici Kongresa: www.iec2020.hu.