Budi dio naše mreže
Izbornik

Migranti s Cipra bit će primljeni u Italiji posredstvom Svete Stolice

Vatikan (IKA)

Desetak migranata s Cipra bit će za nekoliko tjedana relocirano u Italiju, zahvaljujući brizi pape Franje i dogovora između Državnog tajništva Svete Stolice te talijanskih i ciparskih vlasti, u suradnji Odjela za migrante i izbjeglice Svete Stolice i Zajednice svetog Egidija, izvijestio je Vatican News.

Relociranje migranata humanitarna je gesta koja će biti produžetak Papina apostolskog pohoda Cipru. Kako je izvijestio Tiskovni ured Svete Stolice, desetak migranata će u narednim tjednima biti primljeno u Italiju. U priopćenju se navodi da je Sveti Otac neke od njih pozdravio na ekumenskom susretu s migrantima u crkvi Svetog Križa u Nikoziji, 3. prosinca.

Njihov dolazak i prihvat omogućen je sporazumom između Državnog tajništva te talijanskih i ciparskih vlasti, u suradnji s Odjelom za migrante i izbjeglice Svete Stolice i Zajednice svetog Egidija.

Giancarlo Penza, odgovoran za međunarodne odnose i razvoj Zajednice svetog Egidija, za vatikanske medije kazao je da je prihvat i iskaz gostoprimstva bila želja Svetog Oca tijekom planiranja putovanja na Cipar i u Grčku. Zajednici svetog Egidija povjerena je materijalna organizacija, identifikacija migranata te praćenje u Italiji u nadolazećim tjednima.

Dodao je da se Papa neće moći vratiti zajedno s izbjeglicama, kako je to učinio nakon posjeta Lezbosu 2016., jer nastavlja putovanje. Planirano je da se u sljedećim tjednima, prije Božića, premjesti prva skupina od desetak ljudi, odnosno tri do četiri obiteljske skupine. Očekuje se sveukupno 50-ak osoba, među kojima su i samohrane majke s djecom.