Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa na 25. obljetnicu smrti biskupa Severina Perneka

Dubrovnik (IKA)

Na 25. obljetnicu preminuća dubrovačkog biskupa Severina Perneka, 2. svibnja, pontifikalno misno slavlje u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike predvodio je dubrovački biskup Roko Glasnović.

propovijedi je biskup Glasnović podsjetio na životni put blagopokojnog biskupa Perneka, rođenog 1924. godine u Travniku, koji je za dubrovačkog biskupa imenovan 1967. godine. U tom razdoblju biskup Pernek je, uz ostalo, preživio i potres te je morao iseliti iz Biskupske palače. Dao je sagraditi Biskupski dvor u Gospinom polju u kojem je živio od otvorenja 1986. godine. Za vrijeme hodočašća u Lurd 1980. godine doživio je tešku prometnu nesreću – jedan taksi na pješačkom prijelazu je naletio na njega – pa je sedam mjeseci proveo na liječenju u lurdskoj bolnici. S biskupske službe povukao se 1989. godine. Preminuo je 2. svibnja 1997. godine, a tijelo mu je pokopano u sakristiji dubrovačke katedrale, gdje je nakon mise bila i molitva za pokoj njegove duše.

Kako Crkva na ovaj datum slavi sv. Atanazija, biskupa i crkvenog naučitelja, u propovijedi je biskup Glasnović govorio upravo o službi naučavanja koja je povjerena svim biskupima, kao i o drugim važnim dimenzijama biskupske službe.

Potaknuo je vjernike na življenje vjere govoreći o biskupskom geslu pokojnog dubrovačkog biskupa „Veritati in caritate” (Služiti istini u ljubavi).

Koncelebrirao je katedralni kapelan i kancelar Dubrovačke biskupije don David Marjanović, a asistirao đakon don Tomislav Sikavica. Liturgijsko pjevanje predvodila je Željana Lučić.