Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa na obljetnicu beatifikacije bl. Alojzija Stepinca u Ogulinu

Ogulin (IKA)

Obljetnica beatifikacije bl. Alojzija Stepinca proslavljena je u ponedjeljak 3. listopada u ogulinskoj Župi Svetoga Križa, kod blaženikove kapelice u Procama.

Ove godine navršilo se i 18 godina otkako je kapelicu blagoslovio postulator kauze za kanonizaciju bl. Alojzija Stepinca mons. Juraj Batelja.

U zajedništvu s oko pedeset vjernika misu je predslavio župnik Župe Svetoga Križa iz Ogulina vlč. Nikola Prša.

„Danas kada častimo spomendan blaženog Alojzija Stepinca mi ga osjećamo svetim a iščekivanje njegove svetosti neka nam bude škola poniznosti,“ istaknuo je propovjednik.

„Stepinac je baš kao i sv. Pavao bio ustrajan u vjeri u Boga u čemu nije odustajao unatoč batinama i zatvoru. U isto vrijeme mi drugi prelazimo na lakša evanđelja koja niti ne postoje. Često zaboravljamo težinu naših riječi i zazivamo prokletstva na druge što izgovaramo onako usput. I onda kada nam se nešto dogodi, čudimo se. S druge strane, Stepinac nije proklinjao nego trpio. Na zemlji mu je nagrada bila kardinalska odora a na nebu svetost. Mi često idemo drugima niz dlaku i izbjegavamo trpljenje i izdajemo Boga te izvrgavamo pravdu. U životu ne želimo mazati ruke zanemarujući one kojima treba naše milosrđe.“

Na koncu je izrečena molitva za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca. Nakon mise održano je kraće druženje vjernika uz piće i razgovor.

Među vjernicima bio je i ogulinski gradonačelnik Dalibor Domitrović, predsjednik Mjesnog odbora Proce Miodrag Matijašić i Milan Poljak koji je bio glavni animator gradnje kapelice koja je postala zaštitni znak naselja.