Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa posvete ulja u krčkoj katedrali

Krk (IKA)

Misa posvete ulja svečano je proslavljena na Veliki četvrtak, 14. travnja 2022. u krčkoj katedrali.

U zajedništvu s krčkim biskupom Ivicom Petanjkom i umirovljenim krčkim biskupom Valterom Županom te pedesetak svećenika i redovnika, misu je predslavio apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua.

Na početku misnog slavlja, mons. Petanjak pozdravio je sve prisutne a posebice mons. Linguu kojem je zahvalio što će predsjedati slavljem i propovijedati.

U propovijedi se mons. Lingua obratio okupljenim svećenicima te ih je, pred obnovu obećanja, pozvao na mali ispit savjesti.

„Na Veliki četvrtak obilježavamo događaje u kojima je Isus Krist svojim apostolima objavio svoje svećeništvo. Na ovoj euharistiji razmatramo i otajstvo Crkve kao Kristovog sakramenta koji posvećuje svaki vid i etapu života kršćanina. Kako bi ta stvarnost koju razmatramo u otajstvu bila djelotvorna i u praksi, potrebno je prije svega ostvariti usku povezanost između biskupa i njegovih svećenika. Iz toga jedinstva Duha mora zračiti na čitavo Kristovo tijelo koje ujedinjuje mjesnu Crkvu. Da bismo živjeli to jedinstvo, obnavljamo svoja svećenička obećanja s dana našeg ređenja, kojima se želimo sve više i više suobličiti Kristu svećeniku.“

„Na dan ređenja preuzeli smo neke obaveze: surađivati s biskupom u službi Božjeg naroda, biti navjestitelji evanđelja, biti pobožni djelitelji sakramenata, biti posvećeni zajedničkoj molitvi i postati sve tješnje sjedinjeni s Kristom. Te obveze i danas prihvaćamo i potvrđujemo. Uz to, na đakonskom ređenju preuzeli smo još obavezu: da živimo u celibatu kao znaku potpune predanosti Kristu Gospodinu. To nije uvjet, nije prisila, nego ga prihvaćam kao milost koju ćemo po Božjoj pomoći moći živjeti. Prihvaćanjem celibata, prihvaćamo i čistoću. Tome se treba nadodati i prihvaćanje poslušnosti. Još jedno obećanje nedostaje, a to je siromaštvo. Siromaštvo ne pretpostavlja ništa ne imati, ali znači ne biti navezani na stvari i biti zadovoljan s onime što se ima, ne žaliti se, ne zavidjeti i moći se odreći. Sva su ta obećanja, javna i privatna usko povezana i uvjetovana.“

„Iako se može zaključiti da je biti svećenik samo preuzimanje obaveza, ipak ono je i veliki izvor milosti – to vidimo u službi koja nam je dana, u sakramentima koje dijelimo ljudima, praštanju, radosti i novosti života koje zadobivaju po pomirenju, Božjoj ljubavi koju objavljujemo čovjeku… Svećenik je slobodan čovjek koji ostavlja sve i kreće u potragu za onim izgubljenim, ne da bi ga osudio nego da bi ga spasio“, poručio je između ostaloga nuncij Lingua.

Uslijedila je obnova svećeničkih obećanja kao izraz trajne želje povezanosti s Kristom i čvrste opredijeljenosti za Krista i čovjeka.

Biskup Petanjak blagoslovio je ulje bolesničkog pomazanja te posvetio ulje krizme.

U toj prigodi, krčki biskup se spomenuo svećenika koji su u protekloj godini preminuli: vlč. Antona Peranića i vlč. Nikole Ilijića. Čestitao je i ovogodišnjem jubilarcu, biskupu Županu koji slavi dijamantni svećenički jubilej.

Budući da se 14. dan u mjesecu obilježava i kao dan sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića, na kraju slavlja biskup Petanjak predvodio je molitvu na njegovom grobu u krčkoj katedrali.