Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa povodom Dana posvećenog života u Subotici

Subotica (IKA)

Dijecezanski upravitelj Subotičke biskupije mons. Ferenc Fazekas predslavio je na blagdan Prikazanja Gospodinova, kada se obilježava Dan posvećenog života, 2. veljače 2023., misu u franjevačkoj crkvi svetog Mihovila u Subotici, izvijestio je Tiskovni ured Subotičke biskupije.

Misu su suslavili svećenici iz grada, a sudjelovale su i redovnice koje djeluju u gradu, kao i vjernici iz Subotice i okolice. Na početku slavlja, nakon blagoslova svijeća, od oltara svetog Antuna krenula je procesija s upaljenim svijećama.

Mons. Fazekas je na početku propovijedi pojasnio, da je blagdan Prikazanja Gospodinova stigao na Zapad u VI. stoljeću, i obogaćen je pokorničkom procesijom, a kasnije je pridodan i obred blagoslova svijeća i tako je blagdan dobio ime „Svijećnica“. Tako se htjela izraziti vjera u Isusa Krista, koji je došao na ovaj svijet, da bi postao „svijetlo naroda“.

Povezujući blagdan s Danom posvećenog života, istaknuo je da „Isusovo prikazanje u hramu znači, da je Njegov cijeli život zapravo predanje, darivanje samog sebe Nebeskom Ocu za spas svih ljudi. Zato nije ni čudno, što je današnji blagdan proglašen Danom posvećenog života. Vjernici posvećenog života su sve one žene i muškarci, koji po primjeru Spasitelja darivaju svoj život za službu dragom Bogu i za duhovno dobro svojih bližnjih.“

Na području Subotičke biskupije od muških redovničkih zajednica djeluju franjevci, karmelićani i braća Dobroga Pastira, a od ženskih redovničkih zajednica dominikanke, sestre Naše Gospe, Bačke sestre Naše Gospe i kćeri milosrđa.

Misom je ujedno počela devetnica Gospi Lurdskoj. Kao i prethodnih godina, tijekom devetnice u franjevačkoj crkvi mise će biti slavljene u 17:30 na hrvatskom jeziku, a u katedrali svete Terezije Avilske u isto vrijeme na mađarskom jeziku.