Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa za domovinu slavljena u Ogulinu

Ogulin (IKA)

Na Dan državnosti u ponedjeljak 30. svibnja u župnoj crkvi Sv. Križa u Ogulinu misu za domovinu predvodio je župnik Nikola Prša, a nazočni su bili predstavnici braniteljskih udruga, policije i vatrogasaca kao i članovi KUD-a Sv. Juraj iz Zagorja Ogulinskog.

Župnik Prša u homiliji je rekao: „Danas je dan kada slavimo svoju državu. Slavimo branitelje i narod koji se borio s krunicom za slobodu i budućnost. No, kako vrijeme odmiče, Boga kao da zaboravljamo kao i one koji su poginuli za slobodu. Taj ‘zaboravljeni Bog’ kao da nam smeta, ozakonjujemo razna stanja, čak i ubojstva. Zapitajmo se kako smo to brzo zaboravili Boga i počeli činiti razne nepravde i laktarenja. Isus nam svima upućuje riječi nade, budite hrabri!. Ako Kristov mir držimo u srcima, lakše ćemo se nositi s nevoljama sadašnjice. Dok zahvaljujemo na radosti slobode, Bože daj nam mir da ju sačuvamo“. Misu je animirao župni zbor pod vodstvom i uz orguljsku pratnju Marina Mićunovića.

Nakon mise kraći nastup imali su članovi KUD-a Sv. Juraj iz Zagorja Ogulinskog, a ispred crkve nastupili su i članovi najmlađih sastava KUD-a Klek pod vodstvom Anđelke Salopek.

Program proslave Dana državnosti počeo je mimohodom pripadnika udruga proisteklih iz Domovinskog rata kao i povijesne postrojbe Frankopanske garde do spomenika poginulim braniteljima na Trgu hrvatskih rodoljuba. Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća predstavnika braniteljskih udruga kao i gradonačelnika Ogulina Dalibora Domitrovića sa suradnicima, za sve one koji su svoje živote utkali u stvaranje jedine nam domovine, molitvu odrješenja predvodio je vlč. Nikola Prša.

Proslava Dana državnosti zaključena je konzumiranjem tradicionalnog ogulinskog specijaliteta masnice koju su pripremile članice Udruge žena Ogulin.