Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa za srednjoškolce uz početak nove školske godine u Dubrovniku

Dubrovnik (IKA)

Misu za učenike dubrovačkih srednjih škola na početku nove školske godine u četvrtak 22. rujna u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku predslavio je dubrovački biskup Roko Glasnović.

Voditelj Katehetskog ureda mr. don Marinko Šljivić na početku je pozdravio sve okupljene rekavši da su odgoj i obrazovanje uvijek bili zahtjevni i teški, a danas možda i još teži. Uz stjecanje znanja jako je važan i duhovni odgoj, naglasio je voditelj Šljivić, jer nam odnos s Bogom pomaže da budemo pošteni, pravedni, iskreni i da ljudi imaju u nas povjerenje. Sve to čini jedan zajednički humani odgoj koji pomaže mladima da se razviju u ozbiljne i odgovorne osobe na koje se ovo društvo može osloniti.

Tumačeći ulomak iz prvog čitanja iz Knjige Propovjednikove koje zvuči pomalo pesimistično jer se ponavlja kako je sve ispraznost, dubrovački biskup je u propovijedi pojasnio kako se u velikom dijelu knjige ne govori o Bogu, a bez njega se uzalud nastoji pronaći sreća u životu. Nedostaje perspektiva vječnog života.

Podsjetio je i da je, prema jednoj definiciji, sreća savršeno stanje nastalo na temelju prisutnosti svih dobara. Mnogi iskreno traže sreću u životu, primijetio je biskup, ponekad na krivi način i na krivim mjestima pa im zato treba pomoći da je pronađu.

„Sreće nema bez Boga. S Bogom imaš svu sreću, sve drugo dobiva na važnosti“, poručio je učenicima dubrovački biskup. „Prvo se sprijatelji s Bogom, poslije sa sobom i s drugima, i tu radost navještaj drugima.“

Biskup je mladima otkrio i kako sreću nalaze oni koji žive u Božjoj prisutnosti. „Tražiš formulu života? Budi u Božjoj prisutnosti. Ako hoćeš. Ako nećeš, ne moraš. Ta sloboda je dobra,“ kazao je. Potaknuo je mlade da potraže za sebe odgovor na pitanje: Tko je za mene Isus?

Na kraju mise biskup Glasnović je podijelio trajne i privremene kanonske mandate za predavanje Vjeronauka u osnovnim i srednjim školama kao i za izvođenje vjerskog odgoja u vrtićima. Liturgijsko pjevanje predvodio je zbor mladih iz Župe Svete Obitelji iz Nove Mokošice s kojim su svi okupljeni na kraju zapjevali himan Duhu Svetomu uz početak nove školske godine.

Na misi su uz učenike iz dubrovačkih srednjih škola i domova sudjelovali vjeroučitelji, odgojiteljice u vjeri, nastavnici, ravnatelji i drugo školsko osoblje.