Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa za žrtve Boričevca na 80. obljetnicu stradavanja

Boričevac (IKA)

U subotu 24. srpnja u Boričevcu, mjestu simbolu stradanja Hrvata u Drugom svjetskom ratu, u župnoj crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije služena je misa za žrtve Boričevca, posebno za one iz roda Ivezića, i to na 80. obljetnicu njihova stradanja.

Misu je predslavio župnik i dekan udbinski preč. Josip Šimatović  u suslavlju mjesnog župnika Boričevca, Donjeg Lapca i Zavalja Dina Rupčića, župnika Korenice mons. Mile Čančara i sužupnika na Udbini popa Ante Luketića.

Spomen na preminulog biskupa Milu Bogovića

Među stotinjak hodočasnika i vjernika misi su tradicionalno nazočili brojni predstavnici udruge Hrvatskog domobrana iz više hrvatskih gradova od Slavonije do Dalmacije, Lošinja i Duge Rese, ostalih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, političkih stranaka, Hrvatskog žrtvoslovnog društva na čelu s Antom Beljom kao i državnim tajnikom u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darkom Nekićem i gradonačelnikom Gospića Karlom Starčevićem.

Župnik domaćin vlč. Dino Rupčić na početku je pozdravio predvoditelja slavlja župnika i dekana Udbinskog Josipa Šimatovića kao i predstavnike brojnih udruga i državnih institucija čija nazočnost govori da se Boričevac i njegove žrtve ne prepuštaju zaboravu. Ovom prilikom se sjetio i osobe koja je najviše činila za prognane Boričevljane, a to je blago preminuli biskup Mile Bogović.

Propovjednik preč. Josip Šimatović u svom je obraćanju poručio:
“Svako misno slavlje je naviještanje nade a otajstvo Božje ljubavi pokazuje da se on uspeo na Golgotu radi nas. S poštovanjem se sjećamo žrtava iz srpnja 1941. godine a oni koji nas ozloglašuju, bivaju postiđeni. Generalni vikar Riječko-senjske nadbiskupije mons. Mile Bogović se zapitao 1996. godine nakon Oluje što reći u Boričevljanima koji od države još nisu ništa dobili, a tako je i danas. Prva puška se i dalje favorizira, iako su sve žrtve jednako vrijedne. Sveti Ivan Pavao II. je progovorio povodom 50. obljetnice od završetka 2. svjetskog rata o žrtvama svi triju totalitarnih režima, fašizma, nacizma i komunizma, koje nisu nestale nego su se i proširile”.

Ovdje nas treba okupljati ljubav prema žrtvama, a ne mržnja prema počiniteljima zločina

“Za narode na istoku Europe 2. svjetski rat završio je tek 1990. padom komunizma, a deklaracija o osudi totalitarnih ideologija nije sasvim zaživjela. Dvadeset godina nakon Papine poruke se zapitajmo jesmo li naučili lekciju o 2. svjetskom ratu, zašto se i danas negiraju žrtve Bleiburga. Svaka ideologija gleda u protivniku neprijatelja pa se čak i   ubijenima uzima dostojanstvo. Pred Bogom svi smo ipak ista rasa a kršćanski pogled na čovjeka suprotstavlja se raznim ideologijama. Ljubav je najveće mjerilo svega pri čemu neki nevoljko čine prvi korak.  Ljubav uz praštanje temelj je kršćanstva, Isus prašta i moli oproštenje. Ovdje nas treba okupljati ljubav prema žrtvama, a ne mržnja prema počiniteljima zločina. Hrvatskom društvu nakon 80 godina od tragičnih događanja je potreban zajednički napor bez ideologiziranja u čemu će Crkva davati doprinos.”

Župnik Dino Rupčić na kraju je zahvalio svim dionicima misnog slavlja te podsjetio na aktivnosti u župe tijekom proteklih 5 godina župnikovanja pri čemu je dosta učinjeno u duhovnom i materijalnom rastu župe.