Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa zadušnica i sprovodni obredi za fra Damjana Čovu

Sinj (IKA)

U Sinju je u petak 30. travnja slavljena misa zadušnica i sprovodni obredi za fra Damjana Čovu – člana Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, koji je preminuo u Samostanu sv. Gabriela u Münchenu u utorak 27. travnja, u 61. godini života, 42. redovništva i 34. svećeništva.

Misu zadušnicu u Svetištu Gospe Sinjske predslavio je provincijski ministar Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše, a suslavili su gvardijan samostana i upravitelj Svetišta Gospe Sinjske fra Ante Čovo, fra Stjepan Čovo i još 64 svećenika.

Na kraju slavlja od pokojnog fra Damjana oprostili su se fra Ivica Udovičić, fra Stjepan Čovo i fra Ante Čovo.

Fra Ivica Udovičić, u ime kolega pokojnog fra Damjana, rekao je da je fra Damjan imao želju svoje posljednje dane proživjeti u Hrvatskoj, ali ga je sestrica smrt pohodila u dalekoj Njemačkoj. „Još od sjemenišnih dana bio si iskren, otvoren i pouzdan… bio si jednostavan i nenametljiv, plemenit i pravičan“, rekao je fra Ivica obraćajući se pokojnom fra Damjanu.

Fra Stjepan Čovo, u ime obitelji i mještana Karakašice, fra Damjanovoga rodnog mjesta, izrekao je kratki presjek njegova života te je sve prisutne pozvao da mole „Gospodina da ga nagradi vječnim mirom u svome Kraljevstvu“. Pokojnom fra Damjanu zaželio da ga „snom mira i vječne nagrade“ nagradi Gospodin.

Gvardijan samostana Gospe Sinjske fra Ante Čovo prisjetio se zajedničkog djetinjstva koje su on i fra Damjan proveli skupa. „Dragi Damjane ova četiri dana neprestano su me vraćala u prošlost… onda se sjetih puno toga što smo zajedno proveli, zajedno se igrali…“

Fra Ante je fra Damjana usporedio s Biblijskim čovjekom. „Kasnije sam to shvatio da je već tada primio crte Biblijskog čovjeka – jakog karaktera… Njegov osjećaj za pravednost – nenadmašan, a njegova želja za čistim odnosima – kamo sreće da smo svi takvi.“

Na misi su posluživali bogoslovi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, a pjevanje je uz orguljsku pratnju fra Jure Župića, predvodio zbor bogoslova, novaci i postulanti.

Poslije mise, na groblju sv. Franje u Sinju sprovodne obrede predslavio je gvardijan fra Ante Čovo.