Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa zahvalnica u osječkoj konkatedrali i poticaj na molitvu za svećenička i redovnička zvanja

Đakovo (IKA/TU)

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić predslavio je u petak 31. prosinca 2021. misu zahvalnicu u osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla.

„Posebna prigoda koja nas stavlja u poseban odnos zahvalnosti svakako je završetak ove građanske 2021. godine i očekivanje nove godine života. U ovom trenutku potrebno je sjetiti se svega dobroga, lijepoga, dragoga što smo iskusili tijekom protekle godine i s povjerenjem u ruke Božje staviti budućnost koja je pred nama“, rekao je nadbiskup Hranić. Sve prisutne vjernike potaknuo je na molitvu za svećenička i redovnička zvanja.

Uvodeći u misno slavlje, istaknuo je da je jedna od najljepših i najpotrebnijih značajki ljudske osobe zahvalnost. „Ovim euharistijskim slavljem zahvaljujemo Trojedinome Bogu koji u svojoj ruci drži naše ljudske života i koji nam daruje naš život, vrijeme i mogućnosti ovdje na zemlji. Zahvaljujemo Mu i za sve ljude s kojima živimo dijeleći isti prostor života, isto vrijeme i mnoge zajedničke mogućnosti, radosti, žalosti, sreće i brige, i koji imaju razumijevanja za nas osobno, koji nas vole i podržavaju, koji razumiju i naše slabosti i potiču razvoj naših vrlina. Biti im zahvalan znači priznati im veličinu i izraziti poštovanje za sve ono dobro što nam čine“, dodao je.

Potaknuo je zatim prisutne vjernike da prelazeći iz stare u novu godinu naprave stanovitu bilancu – da vide što je bilo dobro, a što loše u prošloj godini te što bi u nadolazećoj trebalo popraviti, kamo i kako usmjeriti život. U iskrenosti pred sobom i pred Bogom treba pogledati i svoje nutarnje stanje, kazao je nadbiskup Hranić.

Nauči me Gospodine dane moje brojati, nauči me da budem svjestan prolaznosti života i da u toj prolaznosti činim djela koja će imati svoju vrijednost. Svijest o vlastitoj prolaznosti poučava nas i skromnosti, i omogućava nam lakše podnositi i ono dobro, ali i ono teško u našem životu“, rekao je podsjećajući na prolaznost ljudskoga života.

Homiliju je izrekao župnik mons. Adam Bernatović. Prisutne je uputio u život sv. pape Silvestra, zahvalio je svim suradnicima – i svećenicima i laicima, te je iznio župnu statistiku. Spomenuo je da je tijekom 2021. godine u Župi sv. Petra i Pavla bilo 153 krštenja, 80 vjenčanja i 193 sprovoda, od kojih 95 pokojnika nije primilo sakrament posljednjeg pomazanja.

Zaključujući slavlje, nadbiskup Hranić također je zahvalio svim župnim suradnicima koji se aktivno uključuju u život osječke konkatedralne župe. Posebnu zahvalnost uputio je župniku Bernatoviću i župnom vikaru Blažu Jokiću koji su uz njega suslavili misu zahvalnicu. Također je suslavio tajnik Nadbiskupskog ordinarijata Domagoj Lacković. Posluživao je đakon Nikola Klemen kojega je nadbiskup potaknuo na učenje tijekom pastoralnog praktikuma.

Sve vjernike, pak, potaknuo je na molitvu za svećenička i redovnička zvanja jer je trenutno u đakovačkoj Bogosloviji svega 15 bogoslova, od kojih su četvorica u formaciji za druge biskupije. Na koncu je nadbiskup Hranić čestitao i svima poželio sretnu i blagoslovljenu novu godinu.