Budi dio naše mreže
Izbornik

Misionarka s. Ana Mirjam Filipović gostovala u Župi Dobroga Pastira u Brestju

Brestje (IKA)

U povodu misijske nedjelje 22. listopada u Župi Dobroga Pastira u Brestju gostovala je misionarka s. Ana Mirjam Filipović, članica družbe „Služavke Kristove“.

Na misnim slavljima je svjedočila o svom misijskom djelovanju u Haitiju u kojem pronosi Kristovu radosnu vijest riječima i djelima od veljače 2015. godine. Oduvijek je osjećala misijski poziv, istaknula je, a ostvarila ga je tek s navršenih 60 godina.

Na „Microsoft PowerPoint“ prezentaciji dokumentirala je svoje djelovanje i život u prvoj neovisnoj crnačkoj republici. Među ostalim, navela je da preko 97 posto od 12 milijuna stanovnika Haitija živi u siromaštvu i oskudici te mnogi umiru od gladi. Ljudi žive u nastambama napravljenima od blata u kojima se, zbog nedovoljnog prostora, spava naizmjence po noći i danu. Uključena je u pastoral bolesnika i obitelji te redovito sa suradnicima laicima odlazi u posjete najpotrebnijima u zabačenim krajevima. Koliko može pomaže duhovno i materijalno.

Osobno joj teško pada kad vidi njihovu bijedu, neimaštinu i glad, a uz to su mnogi i bolesni. Nemaju nikakvih zaliha hrane i svi jednako trebaju pomoć, a ne može im se uvijek pomoći. Cijene svaku pomoć, zahvalni su za svaki posjet i najmanji dar koji međusobno podijele.

Poručila je da se Božja providnost očitovala kroz njeno misijsko djelovanje bezbroj puta, jer Gospodin sve vodi i djeluje kad god mu se čovjek stavi na raspolaganje. Tako je u svibnju 2017. osnovala novu misijsku postaju nedaleko glavnoga grada Port-au-Prince-a s ciljem pomoći najsiromašnijima, osobito djeci koja su najnemoćnija nastojeći im omogućiti školovanje, budući da 70 posto njih nema mogućnosti pohađati školu.

Uz pomoć donatora sagradila je školu koju pohađaju djeca i mladi. Školovanjem im je omogućeno izučiti neki od zanata neophodnih za to područje (zidar, električar, vodoinstalater…). Pobrinula se i za opismenjavanje odraslih.

Završavajući svjedočanstvo s. Ana Mirjam je pozvala vjernike na nesebičnost i zahvalnost Gospodinu za sve što imaju te i sama zahvalila svima, koji podupiru misije i misionare molitveno i materijalno. Na kraju euharistije župnik Zlatko Pavetić zahvalio je s. Mirjam na svjedočenju. Članovi župne zajednice zadržali su se nakon mise u razgovoru s njom. Prikupljena su i novčana sredstva za misijsku postaju u Haitiju.