Budi dio naše mreže
Izbornik

Misom zahvalnicom u crkvi sv. Frane u Šibeniku zaključena proslava Antunova

Šibenik (IKA)

U crkvi sv. Frane u Šibeniku u utorak 15. lipnja misom zahvalnicom, koju je predvodio rektor Hrvatskoga nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića i gvardijan samostana sv. Frane fra Ivan Bradarić, zaključena je ovogodišnja proslava Antunova.

Predvoditelj slavlja je naglasio, kako je ovo prigoda zahvaliti Bogu za sve primljene milosti po zagovoru sv. Ante, a jedno od važnijih obilježja štovanja svetog Ante i proslave njegova blagdana, a i ove zahvalnice – molitva. I to osobna i zajednička. Podsjetio je, kako je i sam svetac znao isticati, da često kažemo dobrim ljudima „Moli se za mene, siromašnog grešnika!“. A zamoliti nekoga da se moli za nas, sigurno je znak poniznosti. No, postoji opasnost da se u to uvuče lijenost, očekujući od drugoga ono što je naša dužnost, osvijestio je propovjednik, te podsjetio, kako se i sam svetac ufao po svojim molitvama.

Sveti Ante: Imaj uvijek Boga na pameti, ako imaš Boga, imaš sve

„I kao da se u Antinu životu ostvarilo sve ono što je čitao u knjizi Mudrosti, koju smo i mi danas slušali: Pomolih se i razbor dobih; zavapih i primih duh mudrosti. Ljubio sam je više od zdravlja i ljepote i zavolio više od svjetlosti.  A s njome su mi došla sva dobra i od ruku njezinih blago nebrojeno“.
“Naše su molitve različite, jer su različiti naši životni putovi, uvjeti života, darovi koje smo primili, situacije u kojima ih izričemo. Tako majka moli za svoga sina, da se vrati na pravi put; otac koji je ostao bez posla i dugo nije primio plaću moli da primi ono što je zaslužio. Starac pak moli za sretan i smiren svršetak života; student za uspjeh u školi i na fakultetu. Supružnici mole za neostvareno roditeljstvo, zaljubljeni za sretan brak, a dijete za bezbrižnu budućnost. Dakle, tu je kao i u nastavku Isusova Govora na Gori: mnoštvo obespravljenih, prevarenih, poniženih, odbačenih, zaboravljenih, siromaha, nesretnika u životu, koji mole za mrvu kruha ljubavi i razumijevanja. Svi su ovdje i svi su na pravome mjestu i pitaju se: kako? Kako, Ante, moliti i zadobiti, je li to uopće moguće ovdje na zemlji, kako si ti to postigao?”, upitao je fra Bradarić.

Kao odgovor, vjernicima je osvijestio da svetac svima nama odgovara na jedan sasvim jednostavan način. Naime, kada su mu dolazili brojni vjernici u mjestu Camposampiero pored Padove i kada su ga poput nas pitali za savjet kako postići unutarnji mir, Ante bi odgovorio ovim općenitim obrascem i potakao ih na ono najvažnije: „Imaj uvijek Boga na pameti. Ako imaš Boga, imaš sve, jer imaš onoga koji je stvorio sve, koji te sam može zasititi i bez kojega je sve što postoji ništa. Imaj dakle Boga uvijek u svojim mislima.“
Nikad ne prestaje moliti onaj koji nikad ne prestaje činiti dobro

Nadalje, fra Ivan Bradarić je podsjetio kako je svetac o molitvi često propovijedao. Kratkim i jasnim rečenicama je poučavao i upućivao na ono najbitnije, a sam je sve svoje odgovore primao u Svetome pismu: „Postoje tri vrste molitve – kaže Svetac: mislena, usmena i trajna. O prvoj je zapisano: „Molitva poniznog prodire kroz oblake“ (Sir 35, 17).  O drugoj govori psalam 88, 3: „Neka dopre do tebe molitva moja.“ O trećoj kaže apostol Pavao: „Molite se bez prestanka“ (1 Tim 5, 17). Nikad ne prestaje moliti onaj koji nikad ne prestaje činiti dobro.“ Zato, podsjeća nas sve Ante i potiče: molitva zahtijeva želju za Bogom, čisto srce i ustrajnost. Imamo li ovo troje, ponovno je upitao, te naglasio, da nas Ante podsjeća „Bogu molitva, sebi pokora, bližnjemu milodar. U tome se sastoji zadovoljština i opravdanje.“
Fra Bradarić je vjernike ohrabrio da sv. Anti izreknu svoju molitvu s potpunim povjerenjem u Boga. No, ne samo da tu molitvu izreknu, već da ju ponavljaju, da budu ustrajni u molitvi, „jer ustrajna molitva, koja ne čezne za častima i bogatstvom, nego za iskrenim vršenjem Božje volje probija oblake i dolazi do svoga ispunjenja.“

Veliki sveti Ante, izmoli nam danas želju i žeđ za molitvom

U tom duhu, homiliju je zaključio molitvom sv. Anti „Veliki sveti Ante, izmoli nam danas želju i žeđ za molitvom. Izmoli cijelom našem hrvatskom narodu želju da nasljeduje Boga a ne bogatstvo, poniznost a ne bahatost, praštanje a ne zlopamćenje, ljubav a ne rivalstvo. Izmoli ovim tvojim vjernicima kod Boga ono što ti oni u skromnosti svojih svijeća, cvijeća, milodara i usmenih molitava predaju. Izmoli svakom pojedinom vjerniku, koji svoj ovozemni put žele usmjeriti prema Bogu, prema vječnosti, da i sami jednoga dana, poput tebe mogu uskliknuti: Vidim moga Gospodina.“
Po završetku mise, vjernici su imali prilike još jednom pomoliti se pred svečevim relikvijarom, koji je potom u procesiji iznesen iz crkve, te će biti pohranjen do sljedeće godine, tj. početka pobožnosti 13 utoraka 2022. godine.

Tradicionalnih trinaest utoraka

Vjernici su se u crkvi sv. Frane za Antunovo već po tradiciji pripremali kroz trinaest utoraka. Na prvi utorak, 16. ožujka svečano misno slavlje predvodio je generalni vikar Šibenske biskupije mons. Marinko Mlakić.  Tom prigodom, na početku mise u ulaznoj procesiji unesen je relikvijar sv. Ante u obliku pozlaćenog poprsja svečeva lika u koje je ugrađena njegova relikvija.

Potom su se vjernicima utorcima okupljani na pobožnost sv. Anti, a predvoditelji misnih slavlja i propovjednici su bili don Gabrijel Jagarinec,  don Donald Marković, don Roko Glasnović, p. Stanislav Wojtko, fra Ante Bešlić, fra Ivan Penava, fra Augustin Zdravko Kordić, fra Ivan Bradarić, don Darko Poljak, don Ante Omazić, p. Arek Krasicki i p. Ivan Stjepan Horvat. Kao neposredna priprava za blagdan održana je trodnevnica tijekom koje su mise predvodili i propovijedali fra Augustin Kordić, fra Ivan Bradarić i fra Ivan Penava. Posljednjega dana, nakon mise održan je Obred preminuća sv. Ante.
Održano sedam misa na blagdan sv. Antuna

Na sam blagdan održano je sedam misa koje su predvodili fra Ante Bešlić, don Ante Omazić,  fra Ivan Bradarić, mons. Marinko Mlakić, fra Augustin Kordić, fra Ivan Penava, te središnje slavlje koje je održano na trgu pokraj crkve kojega je predvodio p. Ike Mandurić, a pjevanjem uveličao zbor mladih „Magnifikat“ iz Bibinja.

U poslijepodnevnim satima, crkvu sv. Frane, samostansko dvorište i trg ispred crkve ispunilo je mnoštvo djece i njihovih roditelja. Nakon tradicionalnog blagoslova, uslijedila je radionica i igraonica u organizaciji animatorske skupine „TOP Events“.