Budi dio naše mreže
Izbornik

Mladi ponovno slavili misu u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA)

Mladi vjernici ponovno su se, nakon ljetne stanke i uoči početka nove akademske godine, okupili na slavlju večernje „mise mladih“ u Župi i svetištu Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu.

U prigodnoj homiliji vlč. Farkaš govorio je o slobodi čovjekova izbora. „Biramo u životu sve – od ljudi kojima ćemo se okružiti do materijalnih stvari i posla kojim ćemo se baviti. No, treba znati birati ispravno jer mnogi utječu na slobodu izbora i odlučivanja, namećući nam određena pravila, diktate, društvene norme, stilove, trendove, a da ne govorimo o političkim pritiscima. Blago onima koji ne biraju po odlučivanju drugih“, rekao je.

Govoreći o izborima u duhovnom životu, naglasio je da su i vjera i religija slobodan, iskren i svjestan izbor svakog pojedinca. „Vjera mora biti moje opredjeljenje, moj odabir. I to ne samo po nekoj katoličkoj tradiciji ili baštini mojih roditelja koji su me, eto, kao bebu odlučili krstiti. Ali, izabrati Boga, kršćanskog Boga, da bude moj Bog – to traži ozbiljan i svjestan izbor. I to itekako određuje moj život“, naglasio je propovjednik.

Upozorio je na „bogove današnjih vremena“ koji čovjeka udaljavaju od jedinog, pravog, istinskog i životvornog Boga, Stvoritelja svega svijeta, kojima se klanja i podređuje život. Poručio je da ti lažni bogovi imaju imena: novac, karijerizam, alkoholizam, narkotici, kocka.

„No, pravi i jedini Bog, koji te je stvorio sada poziva tebe da u svom životu izabereš njega. Tvoj izbor da odabereš Boga je zapravo odgovor na njegov izbor. On je tebe prvi izabrao, on ti je dao život i po njegovu izboru postojiš. Ali, i ostavio slobodu. Bog poštuje tvoj izbor. Isus je poštovao odluku mnogih što su ga napustili i nije trčao za njima niti ih prisiljavao da ga slijede, a svoje apostole pitao je: ‘Planirate li i vi otići?’ Kada nas Bog izabire da budemo njegovi, ostavlja nam slobodu izbora da mu odgovorimo na poziv“, pojasnio je vlč. Farkaš.

Potaknuo je mlade na iskreno promišljanje o izboru u koga će vjerovati i koga će ili što u životu slijediti, te da na isto pozovu i svoje prijatelje i sve one što lutaju, tragaju, a ne pronalaze pravi put.

Liturgijsko pjevanje predvodili su članovi zbora SKAC-a pod vodstvom Luke Šmitala. Nakon mise mladi su ostali u klanjanju pred Presvetim.

Ovom prigodom najavljena je organizacija tradicionalnog i u Hrvatskoj najvećeg volonterskog projekta mladih „72 sata bez kompromisa“, koja će se u 20-ak gradova održati od 12. do 15. listopada, među njima po šesti put i u Slavonskom Brodu. Prijave za sudjelovanje otvorene su preko internetske stranice https://prijava.72h.hr.

„Misu mladih“ svake srijede od 20 sati predslavi studentski kapelan i predsjednik brodskog Studentskog katoličkog centra (SKAC) vlč. Robert Farkaš.