Budi dio naše mreže
Izbornik

Mnoštvo Hvarana dočekalo tijelo pokojnog biskupa Slobodana Štambuka

Hvar (IKA)

Lijes s tijelom pokojnog umirovljenog hvarskog biskupa Slobodana Štambuka prenesen je u utorak 3. listopada 2023. iz Splita u Hvar.

Mnoštvo Hvarana dočekalo je lijes s biskupovim posmrtnim ostatcima na Dolcu.

Bratimi Svetoga Križa i sv. Nikole u procesiji su nosili biskupovo tijelo, unijeli ga u hvarsku katedralu i položili na odar. U procesiji su bili hvarski biskup Ranko Vidović i mostarsko-duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanski apostolski upravitelj Petar Palić, generalni vikar Hvarske biskupije don Stanko Jerčić te još desetak svećenika, te hvarski gradonačelnik Rikardo Novak. I u procesiji i u katedrali pjevali su muški pučki pjevači hvarske župe Vrbanj, gdje je pokojni biskup Šambuk svojevremeno bio župnik. Procesiju je pred katedralom dočekala Gradska limena glazba Hvara kojom je ravnao profesor glazbe Tomi Domančić.

Nakon što je lijes bio postavljen na odar u katedrali, dječji katedralni zbor, koji vodi profesorica Marijana Domančić, otpjevao je, uz orguljsku pratnju prof. Domančića, pjesmu „Djevojčica i njezina mama“, koju je napisao i uglazbio pokojni biskup.

Potom su biskupi Vidović i Palić sa svećenicima i s hvarskim pukom otpjevali Večernju iz Časoslova za pokojne. Pri kraju je hvarski dekan i župnik Toni Plenković zahvalio svima za doček tijela pokojnog biskupa Štambuka i njegova unošenja u hvarsku katedralu u kojoj je – kako je rekao – „više od trideset godina gromko, kako je on to znao činiti, naviještao Isusa Krista“. Don Toni je zahvalio posebno pučkim pjevačima iz Vrbanja, napomenuvši da je to bila jedna od omiljelih župa mons. Štambuka. Zahvalio je također katedralnom i katedralnom dječjem zboru te Gradskoj limenoj glazbi, napomenuvši da je pokojni biskup s brojnim generacijama djece u Hvaru izvodio pjesmu „Djevojčica i njezina mama“.

Na kraju je katedralni zbor pod ravnanjem maestre Klare Milatić i uz orguljsku pratnju profesora Domančića zapjevao pjesmu „Zdravo Djevo“.

Katedrala je bila otvorena do 21 sat za odavanje počasti pokojnom umirovljenom hvarskom biskupu i za molitvu u tišini. Potom je izmoljena krunica, koja se za pokojnika u hvarskoj katedrali molila od dana njegove smrti 27. rujna. Krunica će se moliti i 4. listopada prije sprovoda u 11 sati.