Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Cavalli predvodio proslavu svetkovine sv. Jakova u Međugorju

Međugorje (IKA)

Središnju misu župne svetkovine sv. Jakova u Međugorju, u utorak 25. srpnja 2023. predslavio je apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje mons. Aldo Cavalli, izvijestila je Radiopostaja Mir.

Misa je počela procesijom s kipom sv. Jakova iz župne crkve do vanjskog oltara u Gaju, uz moljenje litanija.

Uz nadbiskupa Cavallija suslavili su sisački biskup Vlado Košić, međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić i brojni drugi svećenici.

Predslavitelj je, osvrćući se na misna čitanja, u homiliji govorio o životu sv. Jakova. Istaknuo je da je Isus za svoje suradnike birao normalne ljude i da ih nikada nije napustio. Istaknuo su da su Jakov i Ivan bili iz ribarske obitelji te da ih je Isus pozvao da ga slijede.

„Jakov je s Petrom i Ivanom pripadao krugu učenika najbližih Isusu. Bili su svjedoci Isusovog preobraženja i uskrisenja Jairove kćeri. Iz Evanđelja proizlazi da su dvojica braće Jakov i Ivan bili ambicioznog i vatrenog karaktera. U današnjem Evanđelju vidimo kako su preko svoje majke tražili najbolja mjesta da bi zapovijedali drugim učenicima. Kada ih je jedno samarijansko selo odbilo primiti, dvojica braće predlažu Isusu da ih uništi šaljući vatru s neba”, kazao je nadbiskup Cavalli, naglašavajući kako se Jakov kao i svi učenici u Getsemaniju prepao i napustio Isusa. Dodao je da se brat Ivan poslije vratio i da ga nalazimo podno križa, a da je Jakov ostao udaljen i sakriven.

„Kada ga je uskrsli Isus susreo s ostalim učenicima obnovio ga je snagom, mudrošću i hrabrošću Duha Svetoga. Jakov je u Duhu Svetom primio snagu ostvariti svoje poslanje i više nije imao straha živjeti evanđelje i naviještati ga. Prvi je od apostola koji je dao svoj život za Isusa”, kazao je nadbiskup Cavalli.

Osvrnuo se je i na Pavlovu poslanicu u kojoj piše da „imamo blago u glinenim posudama, da izvanredna ona snaga bude očito Božja, a ne od nas”.

„I mi poput Jakova i Pavla imajući svoj karakter i svoje mane snagom Duha Svetoga možemo uvijek biti vjerni poslanju koje smo primili”, ustvrdio je apostolski vizitator.

Na kraju mise župnik Pavičić zahvalio mu je što je prihvatio predslaviti misu. „Pozdravljam i sisačkog biskupa mons. Vladu Košića koji je čest hodočasnik u našoj župi. Pozdravljam i sve svećenike, osobito svećenike Broćanskog dekanata. Zahvaljujem svima koji su pridonijeli ovoj proslavi, fratrima, časnim sestrama, zboru, ministrantima, tehničarima, a posebice Sivrićima koji su nosili kip sv. Jakova. Neka vas njegov zagovor prati i isprosi od Gospodina svaki zagovor za vas i vaše obitelji. I svim župljanima i hodočasnicima, kojih je ovdje mnogo, čestitam današnju svetkovinu. Sveti Jakove, moli za nas“, kazao je fra Zvonimir, piše Radio Mir.