Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Gallagher: Ruski napad na Ukrajinu ugrozio je cijeli svjetski poredak

New York (IKA)

Mons. Paul Richard Gallagher, tajnik za odnose s državama i međunarodnim organizacijama Državnog tajništva, održao je u srijedu, 20. rujna govor u New Yorku u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, objavio je u četvrtak, 21. rujna Tiskovni ured Svete Stolice.

Na sastanku Vijeća sigurnosti, prvom od početka ruske invazije na Ukrajinu, mons. Gallagher je održao intervent na temu „Podržavanje ciljeva i načela Povelje UN-a kroz učinkoviti multilateralizam: održavanje mira i sigurnosti Ukrajine“.

Ova Otvorena rasprava Vijeća sigurnosti održava se u jeku okrutnog i besmislenog rata protiv Ukrajine, koja uz velike žrtve brani svoj suverenitet i nepovredivost svojih međunarodno priznatih granica, rekao je na početku svoga govora nadbiskup Gallagher istaknuvši kako su ove potonje upravo one „vrijednosti koje se promiču i zajednički dijele od osnutka ove plemenite Organizacije“.

„Pred tragedijom koja traje spontano se postavlja pitanje protiv koga se vodi ovaj rat? Svima je vidljivo da najveću cijenu plaćaju civili, obični ljudi, a prije svega djeca, mladi i starije osobe“, rekao je mons. Gallagher govoreći na sastanku Vijeća sigurnosti.

Rat je veliko zlo, a sada vidimo da se sve više širi, izvan ukrajinskih granica, pokrivajući svojom neprozirnom sjenom ne samo Europu, već i druge kontinente i, prije svega, uvlačeći se u ljudska srca, u koja se ugnježđuje „logika rata“. Doista, kao što podsjeća papa Franjo, svjedoci smo Trećeg svjetskog rata koji se „vodi u dijelovima“, podsjetio je.

Nedvojbeno je da je ruski napad na Ukrajinu ugrozio cijeli svjetski poredak koji je nastao nakon Drugog svjetskog rata. Njegove negativne posljedice već se naziru u humanitarnoj, demografskoj, prehrambenoj, društveno-političkoj, pravnoj, gospodarskoj, ekološkoj, vojnoj, nuklearnoj, energetskoj, zdravstvenoj, obrazovnoj, religijskoj, migracijskoj i drugim sferama, koje su sve zajedno temeljni elementi zdanja svjetske sigurnosti. Iz zla ne može proizići dobro. Agresija može samo generirati novu agresiju. Ako se ovaj rat ne zaustavi i ako se ne bude mir tražilo na svakom koraku, čitavom svijetu prijeti opasnost da upadne u još dublje krize, upozorio je mons. Gallagher.

Rješenje rata u Ukrajini nije samo stvar Ukrajine. Pred tragedijom koja se odvija pred našim očima, vrijeme je da si postavimo neka od pitanja koja je postavio papa Franjo: „Što ja danas činim za ukrajinski narod? Činim li bar nešto?“ Danas se cijela međunarodna zajednica, više nego ikada, ne može predati i prijeći šutke preko tog pitanja. Kako bismo imali mirnu i sigurnu budućnost, sve države članice Ujedinjenih naroda, a posebno članice ovog Vijeća sigurnosti, pozvane su udružiti napore u traženju pravednog i trajnog mira za Ukrajinu, kao važnim elementom globalnog mira za kojim svijet žeđa. Svima je bolje i povoljnije ulagati u mir umjesto u rat, istaknuo je mons. Gallagher u svom govoru na sastanku Vijeća sigurnosti u New Yorku.

Sveta Stolica izražava svoju blizinu Ukrajini i u potpunosti podupire njezinu teritorijalnu cjelovitost te, štoviše, nastavlja sudjelovati u humanitarnim inicijativama usmjerenim na ublažavanje patnje ukrajinskog stanovništva, osobito onog njegova dijela koji je najslabiji i najranjiviji, pozivajući, istodobno, sve države i relevantne međunarodne organizacije da postanu kreativni i hrabri tvorci mira i graditelji konstruktivnog dijaloga.

Mir nije stvarnost čija su obilježja i svojstva nepoznata. Svi znaju što je mir. On sigurno dolazi kad postoji zajedničko zalaganje da ga se provodi ne samo na međunarodnoj, institucionalnoj razini nego i u našim vlastitim srcima i domovima.

Svima vama, a posebno napaćenoj Ukrajini, želim od srca da se željeni mir vrati na radost čitavoga svijeta, rekao je na kraju svoga govora na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a mons. Gallagher.