Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Glasnović predvodio misu na Svjetski dan siromaha

Dubrovnik (IKA)

Na 6. Svjetski dan siromaha u nedjelju, 13. studenog, dubrovački biskup mons. Roko Glasnović u koncelebraciji s generalnim vikarom i predsjednikom biskupijskog Caritasa mons. Ivicom Pervanom te katedralnim župnikom don Marinom Lučićem predvodio je euharistijsko slavlje u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku.

Biskup Glasnović osvrnuo se na nedavno otkrivenu i blagoslovljenu skulpturu u Vatikanu nazvanu “Zaklon” autora Timothyja Paula Schmalza. Ta skulptura prikazuje golubicu koja pokriva pokrivačem beskućnika koji leži. Poručio je kako je autor htio skrenuti pozornost na problem beskućništva, a i sveci su često govorili da smo mi Isusove ruke i noge, pa bi nas ta skulptura i riječi svetaca trebale potaknuti da isto činimo u našim odlukama.

Tumačeći evanđelje i Papinu poruku za taj dan, dubrovački biskup pozvao je vjernike da čvrsto upru pogled u Krista koji premda bogat, za nas je postao siromašan, da se mi njegovim siromaštvom obogatimo. Poznato je da su si razne zajednice uvijek međusobne pomagale, primjerice sv. Pavao je susreo sv. Petra i apostole koji su ga zamolili da ne zaboravi siromahe: “Zajednica u Jeruzalemu zapela je u velike teškoće zbog velike gladi, a apostol se pobrinuo i prikupljao pomoć za tamošnje siromahe kao što čini Caritas na svjetskoj, biskupijskoj ili župnoj razini. Kršćani u Korintu pokazali su se vrlo osjetljivima i spremnima pomoći. Ta spremnost pomoći, ona je unaprijed zadana kod kršćana, svakome pomoći”, rekao je biskup Glasnović.

Zaključio je kako susret sa siromašnima omogućuje ljudima stati na kraj tolikim bezrazložnim tjeskobama i strahovima, kako bi došli do onoga što je istinski važno u životu i što im nitko ne može silom oduzeti, a to je istinska i besplatna ljubav. “Potrebno je da budemo postojani u molitvi, radu i brizi za siromahe. Svima nam je ovo jedan zajednički ispit savjesti: je li siromaštvo Isusa Krista naš vjerni suputnik u životu?”, poručio je biskup Glasnović.

Papa Franjo je na zaključenju Jubileja milosrđa 2017. godine ustanovio Svjetski dan siromaha koji se slavi svake godine na 33. nedjelju kroz godinu. Geslo 6. Svjetskog dana siromaha glasi: Isus Krist radi vas posta siromašan (usp. 2 Kor 8, 9). Poticajem pape Franje, milostinja koja se na tu nedjelju prikupi u crkvama ide za potrebe siromašnih, putem Caritasa na biskupijskoj ili župnoj razini.