Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Jezerinac u Stepinčevom rodnom Brezariću slavio misu uoči 123. obljetnice njegova rođenja

Krašić (IKA)

Svake godine uoči obljetnice rođenja bl. Alojzija Stepinca (8. svibnja), prve nedjelje u svibnju, slavi se misa u njegovom rodnom Brezariću u kapelici Svete Obitelji. Ove godine, u nedjelju 2. svibnja, predslavio je umirovljeni vojni biskup Juraj Jezerinac, a propovijedao je krašićki župni upravitelj vlč. Ivan Vučak.

„Njemu su bili posebno na srcu dragi krašićanci, župljani župe Krašić. Sjećam se njegove propovijedi kad je bio podignut spomenik palim borcima. Vani je bilo nekoliko muškaraca koji su vikali: ‚Dole Papa, dole Rim, dole Stepinac skupa s njim!‘ Ja sam razmišljao kao dijete: ‚Bože moj, što bi se dogodilo kad bi on sad rekao muškarcima – a bila je puna crkva muškaraca Krašićanaca – da interveniraju?‘ A on je u tom trenutku molio za međusobnu ljubav, za slogu“, prisjetio se mons. Jezerinac na početku slavlja.

„Te riječi često je upućivao posebno vama u vašoj župnoj crkvi“, dodao je. „On je pao na ovu hrvatsku zemlju, kao što kaže sv. papa Ivan Pavao II., poput pšeničnog zrna i donio obilat rod. Ne samo da je proglašen blaženim nego za nas je on i svet. Samo je pitanje trenutka kad će biti službeno proglašen svecem“, istaknuo je biskup.

„Sveci nam nisu dani da ih brišemo i da im se divimo, nego su nam dani da ih nasljedujemo i da im se molimo. Stoga se posebno stavimo danas pod njegovu zaštitu jer je i sam rekao da će moliti za nas kada prijeđe prag ovozemaljskog života“, potaknuo je uvodeći u slavlje.

Župni upravitelj vlč. Ivan je na početku homilije, osvrnuvši se na Evanđelje, upitao: „Je li zaista Isus Krist u mojemu životu taj istinski trs, onaj trs od kojega živim, od kojega dobivam duhovnu snagu, od kojega dobivam snagu da se mogu boriti protiv grijeha i da mogu nadvladati sve kušnje ovoga života kao što je to činio bl. Alojzije Stepinac koji je rođen u ovome mjestu?“

Kako evanđeoski izvještaj svjedoči, lozu koja ne donosi roda Gospodin siječe i baca u oganj, a svaku koja donosi rod čisti da bi donijela još više roda. Prema poslovici da vinograd ne treba gospodara nego slugu, vlč. Vučak rekao je da tako i u Evanđelju: „Sin Čovječji nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge.“

Potaknuo je okupljene vjernike da se preispitaju i ogledaju u primjeru bl. Alojzija kakva su oni loza i koliko su navezani na Krista. Istaknuo je da nitko ne može sam donijeti roda, ali je to moguće s Kristom i u Kristu. Potaknuo je stoga na pokajanje, razmatranje riječi Božje i primanje Euharistije da bi s Božjim blagoslovom bili stameni u svim protivštinama.

Na kraju homilije vlč. Ivan upitao je zašto je to važno. Odgovor je u radosnoj vijesti: „Ako ostanete u meni i riječi moje ako ostanu u vama, što god hoćete, ištite i bit će vam“. Ujedno se na taj način proslavlja nebeski Otac, što treba biti smisao svega što se radi, zaključio je.

Sama 123. obljetnica rođenja bl. Alojzija Stepinca bit će proslavljena u subotu 8. svibnja u Krašiću. Euharistiju će s početkom u 11 sati predslaviti umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak, u zajedništvu sa svećenicima iz Jastrebarskog dekanata te svećenicima koji su rodom iz župe Krašić.