Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Mate Uzinić pohodio Župu Marije Pomoćnice

Rijeka (IKA)

Riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić pohodio je u petak 1. travnja i nedjelju 3. travnja Župu Marije Pomoćnice u Rijeci, izvijestila je Riječka nadbiskupija.

Tijekom pohoda susreo se s ovogodišnjim prvopričesnicima i krizmanicima kao i s njihovim roditeljima. Susret je bio srdačan, edukativan i zabavan. Prvopričesnici su nadbiskupa obradovali prigodnim programom i pitanjima kojima su ga obasipali. Roditelji su mons. Uzinića upoznali s iskustvom što su ga stekli tijekom priprave njihove djece za primanje sakramenata te su pohvalili rad vjeroučitelja s njihovom djecom. Osvrnuli su se na bogatu infrastrukturu prilagođenu djeci i programima animacije u kojima su njihova djeca mogla sudjelovati. Istaknuli su vrijednost obiteljskih zajednica koje djeluju u župi. Majka učenika s teškoćama istaknula je vjeroučiteljicu s. Jelenu Kolar koja je, kako je kazala, pristupom i radom s njezinim sinom radila „bolje nego jedan psihijatar, pedagog ili psiholog“. Nadbiskup je roditeljima pružio podršku kao i saznanja gdje se u Riječkoj nadbiskupiji mogu javiti ukoliko im u radu s djetetom zatreba pomoć. Također, istaknuo je važnost obitelji te je posebno naglasio „odlazak i boravak“ roditelja s djecom u crkvi umjesto „slanja“ u crkvu.

Župnik don Tunjo Blažević, svakog posljednjeg petka u mjesecu obilazi bolesne i nemoćne župljane. Ovoga puta u obilasku pridružio mu se i mons. Uzinić. Posjetili su dvije župljanke starosti 103 i 98 godina, kojima su udijelili pričest. Nadbiskup je posjetio i obitelj Ban koja je uključena u življenje župe u mnogim programima.

Na području Župe Marije Pomoćnice nalazi se Salezijanska klasična gimnazija s pravom javnosti i i Osnovna škola Škurinje, koje su nadbiskup i župnik pohodili. Tijekom pohoda nadbiskup se susreo sa sestrama Kćeri Marije Pomoćnice koje predano djeluju u Župi, a posebno emotivno bilo je u samostanu sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga. Uz pratnju župnika, nadbiskup se je upoznao sa svakom djelatnosti, zadržao u kratkom razgovoru ili nagovoru, uputio riječi ohrabrenja i udijelio blagoslov. Tom prigodom posjetili su i Dječji vrtić Zvjezdica Mira i Kuću utočišta kao dnevni centar za beskućnike i ostale marginalizirane osobe grada koji djeluju u sklopu samostana.

Drugog dana vizitacije, u nedjelju 3. travnja, riječki nadbiskup koadjutor najprije se susreo s članovima Udruženja salezijanskih suradnika koji su grana velike Salezijanske obitelji koja djeluje u Don Boscovu duhu. Potom je predvodio misno slavlje koje je glazbeno animirao Mješoviti zbor Marija Pomoćnica te obiteljski sastav Joakim i Ana. U propovijedi je posebno naglasio važnost obitelji u Crkvi i nakon sv. Mise posjetio Zajednicu obitelji Marija Pomoćnica koja djeluje u Župi već 11 godina. Voditeljica župne obiteljske zajednice, Ana Laco, kroz prezentaciju je predstavila djelovanje zajednice, a potom je nadbiskup pozvao sve obitelji na daljnje djelovanje kao i sudjelovanje na 4. Nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji u Ludbregu.  Podsjetio je i na Papinu pobudnicu o ljubavi i obitelji Amoris Leatitia. U popodnevnim satima susreo se s članovima Albanske katoličke misije koju vodi don Kriste Đerđi te je u večernjim satima predslavio misu s mladima.

Osim toga, mons. Uzinić susreo se s članovima Salezijanske mladež koju čine mladi župne zajednice, a u najvećem broju na susretu su bili animatori s voditeljima Oratorija don Danijelom Dragičevićem i asistentom Tomislavom Šimunovićem, studentima te pjevačima glazbenog sastava VIS-a Gaudium koji su animirali misno slavlje. Tom prigodom mons. Uzinić se u propovijedi osvrnuo na evanđeoski tekst, kazavši da nitko ne može reći da je bezgrešan, jer svi su grešni.

„Gledajući sebe samoga i prepoznajući sebe u svojoj grešnosti i slabosti se pročišćava pogled i za druge, nakon toga nitko tko je iskren prema sebi ne može biti naj koji sudi i osuđuje druge“, dodao je. Istaknuo je dvije poruke pročitanog evanđeoskog ulomka, tj. dvije opasnosti. Prva polazi od onog čina opraštanja i milosrđa – s takvim stavom prema grješniku može se pomisliti da Isus ima takav stav i prema grijehu. To je opasnost da se počne relativizirati grijeh i posljedice grijeha na čovjeka i njegovog odnosa s Bogom. Grijeh je grijeh i uvijek ga se mora tako gledati – kao zlo, naglasio je propovjednik.

Druga, još veća opasnost jest da se skupa s grijehom počne osuđivati i isključivati grešnika, da se mržnju ili osobno neprihvaćanje grijeha pretvori u mržnju i neprihvaćanje i isključivanje onih koji su počinili grijeh. Prva opasnost je posljedica vlastite slabosti, a drugi posljedica vlastite oholosti. Da se ne bi upalo u te zamke, treba slijediti Isusov primjer. Nije zadaća Crkve niti kršćana da sude druge, nego da služe drugima. Nije njihova zadaća da sude svijet – kao što nije bila ni Isusova. Nego je i njegova i njihova zadaća da spašavaju svijet. Zato i kršćani moraju u svojim odnosima usvojiti njegov stav. Isus svojim stavom pokazuje da ljubi ženu, da mu je stalo do nje, da je zainteresiran za njezinu sudbinu. Ljubi grešnika. Istovremeno, on s onim što govori ženi: „Ni ja te ne osuđujem. Idi i nemoj više griješiti“, osuđuje grijeh, naglasio je nadbiskup Uzinić.

Nakon mise, mladi su se zajedno s nadbiskupom, zaputili u župne dvorane. Ondje se nadbiskup kratko obratio mladima, a zatim je dao priliku za postavljanje pitanja na koja je dao zanimljive i poučne odgovore. Prigodno, na kraju mu je uručen simboličan dar – tenisice. S obzirom da je pastir Crkve koji hodočasti, tenisice su idealan dar da bi i dalje nastavio biti dobar pastir koji hodi među vjernicima, poručili su mladi nadbiskupu.