Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Radoš predvodio adventsku duhovnu obnovu za članove varaždinske podružnice HKLD-a

Varaždin (IKA)

Adventsku duhovnu obnovu varaždinske podružnice Hrvatskoga katoličkoga liječničkog društva predvodio je u petak, 15. prosinca 2023. u Biskupskom ordinarijatu u Varaždinu, varaždinski biskup Bože Radoš, izvijestio je Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.

Obnova je započela molitvenim čitanjem odlomka iz Knjige proroka Izaije gdje prorok govori o Pomazaniku na kojega silazi Duh Sveti i obogaćuje ga svojim karizmama. Biskup je uvodno istaknuo kako je Mesija, kojeg Izrael iščekuje, u Knjizi proroka Izaije prikazan kao liječnik: „Sljepačke će oči progledati, uši će se gluhih otvoriti, tad će hromi skakati k’o jelen, njemakov će jezik klicati.“ (Iz 35, 5-6a) Isus je Liječnik koji će čovjeku vratiti zdravlje tijela i duše, koji će omogućiti ozdravljenje čitavog čovjeka.

Biskup je želio pred liječnike staviti pitanje, i o njemu razmatrati, „Kako Isus postupa kao liječnik?“ i odabrao je ulomak iz Lukinog evanđelja: razgovor Isusa i zakonoznanca o najvećoj zapovijedi u Zakonu, na koju se veže prispodoba o milosrdnom Samarijancu.

Luka vidi zakonoznanca kao osobu koja poznaje Pisma, poznaje materiju i može povezivati stvari. Razgovaraju o najvećoj zapovijedi, a sam zakonoznanac nudi Isusu odgovor povezujući ljubav prema Bogu, o kojoj govori Ponovljeni zakon, i ljubav prema bližnjemu, iz Levitskog zakonika. No, zakonoznanac se želi opravdati, kako kaže Luka, i pita Isusa koga treba držati svojim bližnjim. Pitao se biskup jesu li to susjedi, prijatelji, rodbina, znanci, Židovi odnosno sunarodnjaci… I kroz prispodobu Isus daje odgovor, a Luka će Isusa ocrtati kao liječnika. Biskup je primijetio sedam glagola – radnji, prema kojima je Isusa oslikao kao liječnika i ponudio prisutnima da se ogledaju u toj slici: vidjeti, sažaliti se, prići, slušati-napraviti dijagnozu, činiti-njegovati, voditi, pobrinuti se. Na kraju, biskup je svoje slušatelje, poput Isusa, vratio na postavljeno pitanje „A tko je moj bližnji?“ i podcrtao odgovor i Isusovo poslanje: „Onaj koji mu iskaza milosrđe… Idi pa i ti čini tako!“ (Lk 10, 37).

Nakon razmatranja uslijedila je ispovijed i slavlje mise u kapeli Biskupskog dvora. U slavlju sakramenata sudjelovali su vlč. Nikola Tomašević i vlč. Marko Domiter. Biskup je u homiliji „razlomio“ dnevno evanđelje u kojemu je pomoću slike dječje igre prikazao neodlučnost, nezadovoljstvo izraelskog naroda, ali i današnjeg, koji je sklon kritiziranju, pa zbog toga i nesposoban prepoznati Boga, Božje glasnike i Božje poticaje. Rekao je da je došašće vrijeme u kojem se budi želja za susretom s Gospodinom te da evanđelje dana potiče da se za taj susret potrebno pripremiti. Istaknuo je da je Bog već utvrdio put kojim će doći, samo ga se treba prepoznati i računati s tim da Gospodin iznenađuje, da ne slijedi snove. Duhovna obnova završila je prigodnim druženjem oko obiteljskog stola, izvijestio je Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.