Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Škvorčević novozaređenim đakonima uručio dekrete za prve službe

Požega (IKA)

Požeški biskup Antun Škvorčević uručio je dekrete članovima biskupijskog sinodskog povjerenstva, dekanu požeškog dekanata te novim đakonima, izvijestili su iz Požeške biskupije.

U skladu s odredbom pape Franje u Apostolskoj konstituciji o Biskupskoj sinodi Episcopalis communio i smjernicama Tajništva Biskupske sinode u dokumentu Sinoda 2021. – 2023. Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje – Pripremni dokument, biskup Škvorčević imenovao je Želimira Žuljevića za Biskupijskog sinodskog povjerenika. Za članove Biskupijskog sinodskog povjerenstva imenovao je Roberta Kupčaka, Ivana Ereiza, Anu Matković i Tihanu Petković.

Na ispražnjeno mjesto dekana Požeškog dekanata imenovao je Branka Šipuru, župnika Župe sv. Ivana Krstitelja u Požegi – Vidovcima.

Jednako tako, novozaređene đakone rasporedio je na njihov praktikum: Stjepana Guzanovića na službu u Biskupskom ordinarijatu u Požegi i u Župi sv. Terezije Avilske u Požegi, Karla Topalovića u Kolegij Požeške biskupije u Požegi, a Tomislava Varelu u Župu sv. Nikole biskupa u Pleternici. Uručujući đakonima dekrete 30. rujna u Biskupskom domu, biskup im je protumačio smisao đakonskog praktikuma kao daljnjeg formacijskog koraka u pripravi za prezbiterat. Predstavio im je način njihova djelovanja, potaknuo da posebnu pozornost posvete svojoj duhovnoj izgradnji kao i svjedočanstvu koje će pružiti u odnosu prema svećenicima i vjernicima na mjestima svoga poslanja. Također im je istaknuo važnost suradnje s njihovim mentorima i voditeljem đakonske godine Ivicom Bošnjakom. Poželio im je blagoslovljeno i uspješno vrijeme đakonske službe.