Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Uzinić gostovao u Aktualnom HKR-a

Zagreb (IKA)

Predsjednik Vijeća za život i obitelj Hrvatske biskupske konferencije i predsjednik Povjerenstva HBK za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba riječki nadbiskup Mate Uzinić gostovao je u petak 16. lipnja 2023. u emisiji „Aktualno“ Hrvatskoga katoličkog radija.

Mons. Uzinić gostovao je na HKR-u u povodu proslave svetkovine sv. Vida, zaštitnika Riječke nadbiskupije, grada Rijeke i katedrale.

U poruci za Dan sv. Vida upućenoj svim vjernicima Riječke nadbiskupije, nadbiskup je osvrćući se na objavu detalja o kanonskim istragama poduzetim protiv svećenika Riječke nadbiskupije zbog zlostavljanja istaknuo: „Istina je da se jedna slika naše Crkve srušila. Međutim ta slika Crkve, koja se srušila, nije bila stvarna. Zato se i morala srušiti, kako bismo se suočili sa stvarnošću, pogledali istini u oči. I kako bismo osvijestili da je od te narušene slike Crkve važniji čovjek.“

Na pitanje voditeljice emisije Tanje Maleš zašto se uopće tako nešto dogodilo u Crkvi, mons. Uzinić je rekao da odgovor može biti jedino zlo.

„Otajstvo zla, koje, iako smo pozvani biti navjestitelji dobara očito nalazi kanale da i u Crkvi, i kroz ljude koji služe u Crkvi nađe svoje izričaje, a pedofilija je jedan od njih kao i neadekvatan način suočavanja s tom pojavom otpočetka“, ustvrdio je.

„Mi smo se suočili sa svojim zlom i time smo zaključili jedno razdoblje Crkve koja je mislila da je samo sveta ili se tako predstavljala, ali nije bila samo sveta nego i grešna. U tom kontekstu, smatram da je ovo jedan važan iskorak koji može pomoći našoj Riječkoj Crkvi ne samo da okrene stranicu, nego da ispisuje nove na kojima se takve stvari neće događati, a ako se dogode da ih zna na pravi način tretirati“, dodao je.

Riječki nadbiskup pojasnio je da je želio komunicirati primjereno kriznoj situaciji – ne negirati stvari, ili na njih odgovarati šutnjom, nego izići u javnost sa svim relevantnim činjenicama i biti iskren i otvoren.

U kriznom komuniciranju nema previše vremena za veliko savjetovanje i prolaženje biskupijskih struktura, nego je potrebno brzo reagirati, što je izazvalo nedoumice kod određenog broja svećenika, laika i biskupa – primijetio je.

Zbog toga je nakon objave detalja, uz poruku za Dan sv. Vida, poslao pisma svećenicima i vjeroučiteljima.

Mons. Uzinić pojasnio je da je istupanjem u javnost želio poslati poruku žrtvama zlostavljanja i dati im do znanja da Crkva nije ostala gluha na njihove vapaje. Ujedno je želio poslati poruku svećenicima da ih želi zaštititi, da se ne bi ono što je počinila nekolicina pripisivalo svima.

Navevši misao Benedikta XVI. da to što je palo jedno ili dva stabla ne bi stvorilo dojam da cijela šuma pada, naglasio je da „velika većina svećenika marljivo i vjerno vrši svoje poslanje“. „Smatram da nije pošteno da se zbog pada nekolicine, zbog toga što se o tomu šuti, zbog različitih priča i glasina koje se okolo šire stvori dojam da smo mi svi takvi“, dodao je.

O tomu je sa svećenicima razgovarao i na sjednici Prezbiterskog vijeća, što je, kako je rekao, bilo pročišćavajuće za njih i za njega.

Istaknuo je da je ujedno želio poslati jasnu poruku roditeljima koji su zbog zlostavljanja izgubili povjerenje u Crkvu, da „u Crkvi želimo doista biti siguran prostor za njihovu djecu“. Dodao je i da roditelji također trebaju uvijek paziti i bdjeti nad svojom djecom te razgovarati s njima da bi se u takvim slučajevima moglo što prije reagirati i u suradnji s Crkvom i državnim tijelima spriječiti da se zlo širi.

Nadbiskup Uzinić komentirao je i vijest o nepravomoćnoj presudi protiv bivšeg voditelja katoličkih skauta u Riječkoj nadbiskupiji, objavljenu baš na svetkovinu sv. Vida. Kazao je da se s tim situacijama treba suočiti i stvarati preduvjete da se bi ponovile, a ako se dogode da se na pravi način i hitno reagira.

Kasnije je na svojem Facebook profilu objavio detaljniji osvrt na taj slučaj. „ Osoba u ovom slučaju nije bila zaposlenik ili službenik Riječke nadbiskupije, niti je imala kanonski mandat za djelovanje u ime Crkve, ali je na neizravan način i kroz različite aktivnosti bila povezana s Riječkom nadbiskupijom. Zato se, iako nije bilo nikakvih naznaka da se ovakvo što može dogoditi, osjećamo odgovornima da pomognemo žrtvama i učinimo sve da se ovakvo zlo ne bi moglo ponoviti. Sve žrtve i njihove obitelji molim oprost za ove bolne i mučne zločine koji su se dogodili“, napisao je među ostalim.

Također je pozvao „žrtve i sve druge koji imaju ikakva saznanja o ovim zločinima da to čim prije prijave policiji i nadbiskupijskom uredu“.

U borbi protiv zlostavljanja neizostavna je molitva. Stoga je priprava za proslavu svetkovine sv. Vida počela Danom posta i molitve za žrtve zlostavljanja, za naše obraćenje i za posvećenje Riječke nadbiskupije. Mons. Uzinić istaknuo je da važno da vjernici budu svjesni da kada nekoga povrijede nisu povrijedili samo bližnjega nego i Boga te ako žele pročišćenje trebaju zatražiti oprost, jer ako boli jedan ud tijela, boli sve. „Istovremeno znademo da sami ne možemo razriješiti nijednu situaciju, ne možemo odriješiti nijedan čvor, a ovo je jedan teški čvor, bez milosti odozgo, bez Božje pomoći“, istaknuo je.

Osvrnuvši se na napise da je „miljenik medija“, mons. Uzinić rekao je da mu je najveća uvrjeda koju je čuo bila da je to sve učinio da bi se svidio medijima. „Volio bih da uopće ne moram dolaziti u medije. Osobito nitko pametan ne bi želio s ovom temom ući u medije“, istaknuo je.

Ustvrdio je da je ulaskom u medijski prostor potpuno ogolio sebe i Riječku Crkvu, „a nije lako biti gol“. Odgovarao je na sva pitanja, u čemu mu je pomagala ekipa kojoj je zahvalio jer to ne bi mogao sam.

„Volio bih da ima više biskupa koji su spremni kad ih se pozove izići u medije“, rekao je nadbiskup. Napomenuo je da i sam odbija nastupe u medijima o temama o kojima se ne smatra relevantnim sugovornikom.

Mons. Uzinić u emisiji je govorio i o drugim temama. Među ostalim, govoreći o programu Riječke nadbiskupije za praćenje bračnih parova, ne samo u pripravi nego i u prvim godinama nakon sklapanja ženidbe, naglasio je ključnu ulogu zajedničke dnevne obiteljske molitve i sudjelovanja na nedjeljnoj misi.

Također je najavio ovogodišnje Mediteranske teološke susrete Riječke nadbiskupije, koji će ovoga ljeta, od 16. do 22. srpnja biti održani u Lovranu po drugi put, o temi „Crkva ili sekta: između otvorenosti i ekskluzivnosti“.