Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Uzinić predslavio misu zahvalnicu za proteklu građansku godinu

Rijeka (IKA)

Riječki nadbiskup Mate Uzinić predslavio je misu zahvalnicu za proteklu 2023. godinu, na blagdan Svete obitelji, u nedjelju 31. prosinca, u katedrali sv. Vida u Rijeci.

Nadbiskup je u propovijedi potaknuo vjernike na promišljanje o dvjema temama: o obitelji, stavljajući za primjer svetu nazaretsku obitelj kao uzor za odnose unutar vlastitih obitelji, te o Staroj godini uz koju se veže preispitivanje vlastitih postupaka, učenje iz pogrešaka, ali i zahvalnost za sve pozitivne događaje u protekloj godini.

O temi obitelji, nadbiskup Uzinić je kazao da liturgija prikazuje dvije svetopisamske obitelji: svetu obitelj Isusa, Marije i Josipa kao prikaz idealne obitelji usmjerene prema Bogu te Abrahamovu obitelj koja odgovara tipologiji današnjih, suvremenih obitelji.

„Prva je obitelj ona koju zovemo sveta obitelj. Ta obitelj nije sveta samo zato što je Isus rođen u njoj, nego i zato što su njezini članovi slijedili Božji plan, služeći u ljubavi Isusu i jedno drugome, ali i svima drugima. Današnje evanđelje daje elemente koje možemo nasljedovati, a osobito je to religiozna dimenzija – oni odlaze u Hram i mole se. To je poziv i našim obiteljima da svoj životni put i nadahnuće crpimo iz odnosa s Bogom. S druge strane, pokazuje ih kao one koji osluškuju iskustvo starijih osoba i prihvaćaju njihove savjete. To je također važno, da svaka obitelj shvati da ne možemo sve sami, da nam i drugi, čak i oni za koje mislimo da više ništa ne mogu dati, itekako mogu dati. Osobito se to odnosi na starije članove unutar obitelj.

Druga obitelj koju nam predstavlja današnja liturgija jest obitelj Abrahama, praoca naše vjere. Njegova je obitelj imala neke sličnosti sa svetom obitelji – usmjerena je prema Bogu i osluškuje njegov plan, ali ima i nekih razlika koje pokazuju da su, osim idealnih obitelji, moguće i obitelji koje nisu idealne. To su slične situacije koje doživljavaju i suvremene obitelji i zato nitko zbog određenih činjenica ne treba biti odbačen, nego smo pozvani te različite situacije s njihovim slabostima integrirati u život Crkve i njezino poslanje te prepoznati ono dobro u takvim sredinama i situacijama. Uvijek se u pozadini nalazi čovjek, muškarac, žena, dijete sa svojim teškim životnim pričama i iskustvima.“, istaknuo je Uzinić i u nastavku propovijedi, na temu Stare godine, izdvojio je negativne događaje i iskustva, kako u društvu i svijetu, tako i unutar same Crkve, ali i one pozitivne za koje svakako treba zahvaliti Bogu. Istaknuo je da je sve to prilika za rast i otvorenost prema nadolazećoj godini koja, kako ističe, neće biti bolja samo zato što protječe vrijeme, nego ako se nešto nauči iz protekle godine, uz zahvalnost za sve dobro.

Na kraju misnoga slavlja okupljeni vjernici zapjevali su svečani himan Te Deum kao zahvalu Bogu za primljene milosti i dobročinstva tijekom protekle godine.

Misu je suslavio pastoralni vikar Mario Gerić.