Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Vukšić predvodio proslavu 50. obljetnice osnutka župe Krepšić

Krepšić (IKA)

U povodu proslave 50. obljetnice osnutka Župe Kraljice svete krunice u Krepšiću, vrhbosanski nadbiskup i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini Tomo Vukšić predslavio je u subotu 13. kolovoza svečanu euharistiju u župnoj crkvi, izvijestila je Nedjelja.

Na početku slavlja, domaći župnik vlč. Pavo Kopić pozdravio je nadbiskupa Vukšića, nazočni vjernički puk te sve uzvanike. Kazao je da je župa Krepšić mala, ali su župljani puni duha i volje da bi opstali, postojali i bili postojani u Bogu.

Na početku propovijedi, mons. Vukšić ukratko je podsjetio na povijest župe. Rekao je da je zahvalnost prvi i glavni osjećaj koji se javlja u povodu proslave obljetnice osnutka. Stoga su, kako je pojasnio, bile uzete misne molitve i biblijska čitanja koje crkvene pobožnosti predviđaju za situacije u kojima vjernici zahvaljuju za primljeni blagoslov i darove.

„Mi prije svega zahvaljujemo Gospodinu Bogu za dar župe čijim je osnutkom i postojanjem blagoslovio ovaj dio Crkve Božje. Zahvaljujemo, također, svoj osmorici dosadašnjih župnika, pokojnim i živim, koji su sebe i svoje sposobnosti uložili i služili kršćanskim vjernicima u njihovim duhovnim potrebama. Zahvaljujemo i svim Isusovim vjernicima, onima koji su već na boljem svijetu, i vama koji sudjelujete u ovom misnom slavlju, za sakramente koje ste primili, za Riječ Božju, koju ste slušali, za vjeru koju ste u ovoj župi ispovijedali i koju ste svjedočili ondje gdje su vas vaši životni puti odveli, za molitve koje ste upućivali milosrdnom Gospodinu”, poručio je nadbiskup.

Zahvalio je i za izdašnu materijalnu potporu župi i župnicima, po čemu su ti krajevi poznati. Sve su to zreli plodovi koji su brani i koji se beru na duhovnom stablu, kazao je.

„‚Kad jedete voće, sjetite se onoga tko je posadio stablo.‘ Davno je tako kazala mudra izreka jer plod se bere sa stabla koje je netko posadio. I uvijek je dobro došla kao mudar savjet za življenje kršćanske vjere i odnos s Bogom, za dobre međusobne odnose, a posebice je potrebita u prigodama obilježavanja obljetnica u životima pojedinaca ili zajednica. I koliko god je važna, lijepa i potrebita krepost zahvalnosti, ona ipak nije svakodnevna ni dovoljna“, potaknuo je predslavitelj.

Objasnio je da upravo odlomak iz Evanđelja po Luki, koji pripovijeda o deset gubavaca koje je Isus očistio od njihove bolesti, kao glavnu temu ima baš zahvalnost.

Proslavu 50. obljetnice mještani župe Krepšić započeli su trodnevnom duhovnom pripravom. Mise u mjesnoj crkvi uz prigodne propovijedi slavljene su u srijedu, četvrtak i petak.

Godine 1972. Krepšić je proglašen samostalnom kapelanijom, tako da se ta godina uzima kao godina utemeljenja župe. Osnovao ju je tadašnji vrhbosanski nadbiskup Smiljan Čekada. Službenim dekretom Nadbiskupskog ordinarijata od 15. rujna 1975. utemeljena je nova župa Krepšić, kojoj je pripojeno i selo Drenova iz župe Ulice.

Župna crkva posvećena je 5. listopada 1980., a posvetio ju je vrhbosanski nadbiskup Marko Jozinović i tom prigodom podijelio krizmu 71 krizmaniku, objavila je Nedjelja.