Budi dio naše mreže
Izbornik

Na Kaptolu se dovršava bogoslužni prostor bl. Alojzija Stepinca

Zagreb (IKA)

U bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca u dvorištu na adresi Kaptol 28 će se na Veliki četvrtak, 14. travnja 2022. početi održavati liturgijska slavlja, najavio je rektor zagrebačke prvostolnice mons. Zlatko Koren u emisiji Aktualno Hrvatskoga katoličkog radija.

Novi montažni bogoslužni prostor na Kaptolu nalazi se u blizini zagrebačke katedrale, uz zgradu Bogoslovije. U njemu će se održavati pontifikalna bogoslužja kao i ostala slavlja dok to ponovno ne bude moguće u prvostolnici.

Gradnja prostora je pri kraju te će u njemu najprije biti slavljeni obredi Vazmenog trodnevlja, najavio je mons. Koren.

„Prostor može primiti sve one koji žele doći“, istaknuo je. Na površini većoj od 600 četvornih metara bit će nekoliko stotina sjedećih mjesta. Ispred montažne dvorane nalazi se pretprostor odijeljen staklenom stijenom, a kako je sve ozvučeno i u njemu će se moći sudjelovati u bogoslužju.

Zagrebački nadbiskup Josip Bozanić predslavit će u novom prostoru Misu Večere Gospodnje, obrede Muke Gospodnje, Vazmeno bdjenje u Svetoj noći i misu na Nedjelju uskrsnuća Gospodinova – Uskrs.

Također, vjernicima će na Veliki petak i Veliku subotu od 8 do 12 sati biti na raspolaganju svećenici za slavlje sakramenta pomirenja.

Tijekom Velike subote u bogoslužnom prostoru bit će izložen Kristov grob iz Riznice zagrebačke katedrale.

Nakon Uskrsa, u bogoslužnom prostoru će se redovno slaviti mise; nedjeljom u 7, 9, 10 i 19 sati, a radnim danom i subotom u 7, 9 i 19 sati.

Ispovijedat će se svakodnevno, od 7 do 11 i od 17 do 19 sati.

Zbog nemogućnosti pristupa grobu bl. Alojzija Stepinca, vjernicima će u bogoslužno prostoru na štovanje biti izložen relikvijar s blaženikovim moćima.

Potpredsjednik Odbora za obnovu zagrebačke katedrale mons. Koren kratko se osvrnuo i na obnovu prvostolnice. Izvijestio je da je pri kraju 21 projekt kojima je obuhvaćen svaki detalj prvostolnice potreban za njezinu obnovu.