Budi dio naše mreže
Izbornik

Na Plehanu održane duhovne vježbe za svećenike

Plehan (IKA)

Duhovne vježbe za svećenike održane su od 18. do 22. veljače u Župi i Samostanu sv. Marka Evanđelista na Plehanu u Bosanskoj Posavini.

započele u nedjelju misnim slavljem sa Te Deumom.

Duhovne vježbe počele su zazivom Duha Svetoga, a završile su slavljem mise sa Te Deumom. Voditelj vlč. Tomislav Karavidović, župnik Župe sv. Mateja Evanđelista u Garčinu kod Slavonskog Broda, u nagovorima je govorio o iskustvu vjere, molitve i pouzdanja u Boga pomoću likova iz Staroga zavjeta: Tobije, Estere, Judite i Joba. Sudionicima je stavio na promišljanje kako ih kao svećenici mogu nasljedovati u svojoj službi, te kako Riječ Božju živjeti i propovijedati u svome životu.

Posvijestio je da su sve te četiri knjige protkane molitvom, predanjem i pouzdanjem u Gospodina. Svećenike je podsjetio da Gospodin računa na svakoga od njih, da su instrument Božji, medij po kojem Bog djeluje u svijetu.

Ukazao je na stvarnosti koje obilježavaju njih kao ljude i kao svećenike.

„Prva stvarnost je da naše biće obilježava naše svećeništvo, redovništvo, koje mora proizlaziti, kako smo slušali i u Tobiji i u Esteri i Jobu, iz duboke povezanosti s Gospodinom, iz molitve. Pozvani smo moliti, a onda djelovati, nešto činiti da to bude blagoslovljeno uz Božju milost i prisutnost.

Drugo, nas svećenike obilježava naša relacija, odnos kako u zajednici s braćom tako i u narodu koji nam je povjeren. Posebno je važna naša relacija – odnos prema Gospodinu.

Treća stvarnost je da nas Bog treba, mi smo mu nužni, ne može bez nas djelovati, spasiti narod. Nužna mu je naša prisutnost, akcija. Nas svećenike obilježava naš identitet, naša upućenost narodu. Mi im donosimo Božju prisutnost, blagoslov…“, poručio je među ostalim vlč. Karavidović posljednjega dana duhovnih vježbi.

Zaključio je da su kao svećenici pozvani postojano moliti pred Gospodinom, otvoriti mu srce i uši da im može u tišini odgovoriti, upućivati ih i voditi u njihovoj službi i životu.

Gvardijan fra Anto Tomas zahvalio je voditelju i svećenicima koji je sudjelovalo dvadesetak. Naglasio je da je i taj događaj potvrda da Plehan postaje vjersko kulturno središte toga dijela Bosanske Posavine, kao što je bilo prije Domovinskog rata, te snaga koja daje svećenicima toga područja ljepotu za svoj život da ustraju i ostanu vjerni Gospodinu i šire mir i dobro.

Uz prigodan dar u ime svećenika, voditelju je zahvalio mons. Pero Zeba, umirovljeni svećenik Riječke nadbiskupije, povratnik u Bijelo Brdo.

Kako su mu to bile prve duhovne vježbe koje je vodio, vlč. Karavidović zahvalio je gvardijanu za poziv. Naglasio je da je Plehan doista oaza mira i mjesto potrebne tišine u ovom užurbanom svijetu.