Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Barišić: Uz napredak medicine važan je i rast dimenzije humanosti

Split (IKA)

Na blagdan Gospe Lurdske i 27. svjetski dan bolesnika, u ponedjeljak 11. veljače, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je euharistijsko slavlje u novoj kapeli splitskoga Kliničkog bolničkog centra na Firulama.

U koncelebraciji je, između ostalih, bio i bolnički kapelan don Tomislav Topčić. Pozdravivši ravnatelja bolnice prof. dr. Julija Meštrovića, liječnice i liječnike, medicinske sestre na čelu s glavnom sestrom Marijom Grančić, ostalo bolničko osoblje, volontere, pacijente i članove njihovih obitelji, mons. Barišić se na početku slavlja prisjetio svih onih „čije patnje i bolesti nosimo u svom srcu, a nadanja u svojim molitvama“. „Želimo se danas sjetiti svih onih bolesnih, kao i onih koji skrbe o njima, te povezati njihovu patnju sa žrtvom Isusa Krista“, rekao je nadbiskup.

Osvrćući se na evanđelje dana koje govori o pretvorbi vode u vino na svadbi u Kani Galilejskoj, nadbiskup je vino koje simbolizira radost, zadovoljstvo, uspjeh i sreću usporedio sa zdravljem te kazao da kao što su mladenci i njihovi najbliži bili pogođeni nestankom vina, tako i nestankom zdravlja pati osoba koja je bolesna, ali i obitelj i šira zajednica. „Sreća da nismo sami u tim teškim životnim situacijama, već je s nama Majka Marija, a po njoj je prisutan i Krist – lijek i terapija Božja koji nam je poslan iz ljubavi prema čovjeku. Majka nas uči kako biti čovjek kada u našem životu ima vina, ali i kada ostanemo samo s vodom. Ona nas najbolje usmjeruje prema Gospodinu“, istaknuo je. Poseban naglasak stavio je na sluge koje su bile prisutne i sudjelovale u prvom Isusovu čudu kao i one koji sudjeluju u procesu čovjekova ozdravljenja. Oni daruju sebe u nevolje drugih te upravo zahvaljujući solidarnosti i tome da ponekad čine i više nego što im je posao i dužnost, moguće je da bližnjima pomognu pretvoriti vodu u vino – bolest i osamljenost u zdravlje i radost.

Nadbiskup je spomenuo i poruku pape Franje za ovogodišnji Svjetski dan bolesnika u kojoj se govori o suvremenim bolestima, odbačenosti i ravnodušnosti, a koje se mogu izliječiti preko darivanja. Darivanje se razlikuje od poklanjanja darova jer uključuje slobodno sebedarje i želju za izgradnjom odnosa. Pozvao je „da prihvatimo činjenicu da je svaki čovjek siromašan i potrebit te da, svjesni toga, hrabro provodimo u djelo solidarnost kao krepost prijeko potrebnu za život“. „Kada drugome u nevolji i bolesti darujemo svoje vrijeme, znanje, pažnju i molitve to unaprjeđuje i zdravlje i zdravstvo. Medicina može i treba ići naprijed, ali ako uz to ne raste dimenzija humanosti nismo napravili ništa“, naglasio je nadbiskup, posebno zahvalivši volonterima kojima je upravo ljudska besplatnost kvasac djelovanja. Na kraju homilije zazvao je Majku Mariju „da nam pomogne u pristupu i odgovornosti prema svome pozivu i poslanju“.

Riječ zahvale predvoditelju i svim okupljenima uputio je bolnički kapelan mr. don Tomislav Topčić koji je već osamnaest godina svaki dan na raspolaganju bolničkom osoblju, bolesnicima i njihovoj rodbini. Već tradicionalno pjevali su bogoslovi Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu predvođeni vicerektorom don Ivanom Urlićem, a misi je prethodila molitva krunice koju je predmolilo Društvo katoličkih medicinskih sestara i tehničara – ogranak Split.

Nakon misnog slavlja nadbiskup Barišić obišao je Odjel kirurgije i posjetio svećenike Splitsko-makarske nadbiskupije koji su trenutačno na liječenju u bolnici na Firulama.