Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Gądecki: Franjo je Papa migranata i siromašnih

Vatikan (IKA)

„Ključne riječi za razumijevanje deset godina pontifikata pape Franje su: prihvatiti, zaštititi, promicati i integrirati. Tako je postao poznat kao Papa migranata i siromaha“, kaže predsjednik Poljske biskupske konferencije, nadbiskup Stanislaw Gądecki u intervjuu za Radio Vatikan u povodu 10. obljetnice pontifikata pape Franje.

Predsjednik Poljske biskupske konferencije je rekao: Jako sam zahvalan Svetom Ocu koji je na početku svog pontifikata jasno i čvrsto rekao da ‘migranti i izbjeglice nisu pijuni na šahovskoj ploči čovječanstva. Oni su djeca, žene i muškarci koji napuštaju ili su prisiljeni napustiti svoje domove iz različitih razloga, koji dijele legitimnu želju da znaju i imaju, ali iznad svega da budu više [Poruka za Svjetski dan migranata i izbjeglica, 2014.]. Ove riječi pokazuju njegov stav tijekom deset godina njegova pontifikata, kazao je nadbiskup Gądecki za Radio Vatikan.

U kontekstu milijuna migranata koji su pobjegli iz Ukrajine od ruske invazije na zemlju u veljači 2022., nadbiskup Gądecki je rekao: Osjećamo potporu pape Franje koji javno zahvaljuje Poljacima za pomoć migrantima i izbjeglicama iz Ukrajine. Sve nas ove riječi jako jačaju da nastavimo pomagati.

Veliki broj Poljaka dočekuje izbjeglice u svojim domovima. Izbjeglice su smještene u mnogim crkvenim zgradama. Više od 1000 kuća sestara redovnica uključeno je u pomoć ljudima iz Ukrajine, prvenstveno majkama s djecom. U ime Poljske biskupske konferencije, Caritas pomaže više od dva milijuna Ukrajinaca. To je primjer kršćanskog milosrđa.

Papa Franjo pripremio nas je za to ponavljajući da migrante i izbjeglice treba prihvatiti, zaštititi, promicati i integrirati.

Nadbiskup Gądecki govorio je o svom susretu s papom Franjom koji je trajao više od 45 minuta. Papa je bio jako zainteresiran za sudbinu migranata. Razgovarali smo o tome hoće li Poljaci i dalje ustrajati u ovoj pomoći Ukrajincima. Naša potpora Grkokatoličkoj i Rimokatoličkoj crkvi također je bila tema razgovora. Rekao sam Svetom Ocu da se trudimo ne ostaviti nikoga bez pomoći.

Procjenjuje se da je 10,3 milijuna ljudi iz Ukrajine prešlo granicu s Poljskom od početka rata u Ukrajini, prema podacima koje je ovaj tjedan objavila granična policija u Poljskoj. U isto vrijeme više od 8,4 milijuna prešlo je granicu iz Poljske u Ukrajinu. U Poljskoj je ostalo više od milijun izbjeglica iz Ukrajine. Njih 95 posto su majke s djecom.

Prošlogodišnje kretanje migranata i izbjeglica bilo je najveće u Europi nakon Drugog svjetskog rata i jedno od najvećih u svijetu u posljednjih nekoliko desetljeća.