Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Gallagher: Siromašni moraju imati osiguran pristup energiji

New York (IKA)

Tajnik za odnose s državama Svete Stolice nadbiskup Paul Richard Gallagher održao je u subotu 25. rujna govor u sklopu UN-ovog dijaloga na visokoj razini o energiji, gdje je pozvao na razumne cijene za energetske usluge i etičnu poslovnu praksu te upozorio na štetan utjecaj energetske proizvodnje na okoliš, izvijestila je hrvatska redakcija Vatican Newsa.

Nadbiskup Gallagher istaknuo je kako 759 milijuna osoba na svijetu živi bez električne energije, što potiče na promišljanje o tome kako izgleda njihov život. Agenda za održivi razvoj za 2030. ima uklanjanje siromaštva i gladi, no to mora ići ruku pod ruku s osiguravanjem da svaka obitelj i kućanstvo ima pristup energiji, kazao je.

Pristup energiji ovisi i o dostupnosti i cijeni. Siromašni, čak i oni koji su na periferijama razvijenih društava nerijetko si ne mogu priuštiti energiju potrebnu za svakodnevni život. Zato je neophodno imati razumne cijene, etičnu poslovnu praksu i subvencije za najsiromašnije, rekao je nadbiskup. Treba promicati energetske sustave i mikro-mreže za krajnje potrošače na lokalnoj razini te pružiti zajednicama trajne energetske strukture. Nadalje, treba usaditi poštovanje prema lokalnim kulturama i osigurati načine da samostalno upravljaju i održavaju vlastite energetske resurse, u skladu s načelom supsidijarnosti. Tako će se izbjeći eksploatacija i ovisnost o velikim energetskim mrežama i birokracijama.

Nadbiskup Gallagher usmjerio je pozornost i na štetni utjecaj koji proizvodnja energije ima na okoliš. Ona onečišćuje zrak, vodu, tlo, ekosustave i klimu. Kao što je neravnomjeran pristup energiji, tako su i neravnomjerne negativne posljedice proizvodnje energije. Neravnomjeran utjecaj koji pogađa siromašne i ranjive osobe u nekim okolnostima dovodi i do društvenih nemira, negativnog utjecaja na zdravlje, konflikta i brojnih kršenja ljudskih prava. Uz to, klimatske promjene remete poljoprivredni sektor, povećavaju nesigurnost i oskudicu vode, povećavaju izloženost ekstremnim vremenskim uvjetima i tako onemogućavaju stjecanje sredstava za život i mnoge sile da napuste svoje domove i migriraju, rekao je mons. Gallagher.

Tajnik za odnose s državama zaključio je govor citirajući encikliku Laudato si’, pozivajući na pravednu energetsku tranziciju. Ona bi trebala težiti inteligentnoj, učinkovitoj i mirnoj proizvodnji, upravljanju i potrošnji energije, napose u područjima sklonima rasipanju. Govor je završio riječima pape Franje iz 2018., kada se obratio čelnicima sektora povezanih s naftom, plinom i drugim izvorima energije: „Civilizacija zahtijeva energiju, ali uporaba energije ne smije uništiti civilizaciju!“